ROTTERDAM – De bezoekstromen aan supermarkten en speciaalzaken verschuiven fors door corona. Speciaalzaken profiteren relatief veel meer en 65-plussers mijden de weekendaankopen.

Uit onze analyses op basis van 10.000 klanten interviews blijkt dat het percentage dat online boodschappen doet met meer dan 60 procent is toegenomen:

Figuur 1: Online boodschappen

Nog een opvallende conclusie: de speciaalzaak profiteert relatief veel meer dan de supermarkt van de coronacrisis. Het aantal bezoeken aan de speciaalzaak is met ruim 50% gegroeid, waar de supermarkt met +25% op de helft zit:

Figuur 2: Bezoeken per week

Een deel van de klanten vertoont ook risicomijdend gedrag. Voor ouder dan 65 jaar is er een duidelijke verschuiving. Onderstaand de momenten van doordeweeks overdag t/m op zondag, tezamen 100% van de boodschappen. Er is een duidelijk daling te zien van de bestedingen aan boodschappen op de zaterdag ten gunste van doordeweeks na 6 uur.

Figuur 3: Bezoekmomenten supermarkt 65+

Ook in bezoeken is het beeld overeenkomstig voor ouder dan 65 jaar. De avond verdubbelt bijna in belang van 4,4% naar 7,4%, relatief meer ten koste van het weekend overdag (alle momenten tezamen tellen op tot 100%):

Figuur 4: Bezoeken aan supermarkten 65+

Auteur: Rien de Koning


Wil jij meer weten over veranderingen in de markt van onze specialisten?

Dowload nu onze gratis voorbeeld rapportage!