65-plusser mijdt weekend

ROTTERDAM – De bezoekstromen aan supermarkten en speciaalzaken verschuiven fors door corona. Speciaalzaken profiteren relatief veel meer en 65-plussers mijden de weekendaankopen.

Uit onze analyses op basis van 10.000 klanten interviews blijkt dat het percentage dat online boodschappen doet met meer dan 60 procent is toegenomen:

Figuur 1: Online boodschappen

Nog een opvallende conclusie: de speciaalzaak profiteert relatief veel meer dan de supermarkt van de coronacrisis. Het aantal bezoeken aan de speciaalzaak is met ruim 50% gegroeid, waar de supermarkt met +25% op de helft zit:

Figuur 2: Bezoeken per week

Een deel van de klanten vertoont ook risicomijdend gedrag. Voor ouder dan 65 jaar is er een duidelijke verschuiving. Onderstaand de momenten van doordeweeks overdag t/m op zondag, tezamen 100% van de boodschappen. Er is een duidelijk daling te zien van de bestedingen aan boodschappen op de zaterdag ten gunste van doordeweeks na 6 uur.

Figuur 3: Bezoekmomenten supermarkt 65+

Ook in bezoeken is het beeld overeenkomstig voor ouder dan 65 jaar. De avond verdubbelt bijna in belang van 4,4% naar 7,4%, relatief meer ten koste van het weekend overdag (alle momenten tezamen tellen op tot 100%):

Figuur 4: Bezoeken aan supermarkten 65+

Auteur: Rien de Koning


Wil jij meer weten over veranderingen in de markt van onze specialisten?

Dowload nu onze gratis voorbeeld rapportage!

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Manager Key Accounts Datlinq Jasper

Hi there,

Onze Manager Key Accounts Jasper beantwoordt graag je vragen!