Aantal bar/café locaties in België neemt af

België staat wereldwijd bekend als dé plek om bier te drinken, of je nou op zoek bent naar een donkere triple bock of een licht blond biertje. Maar wist je dat het aantal bar/café’s in België al een aantal jaar afneemt? In dit artikel laten we je de huidige situatie en ontwikkelingen zien in deze tak van de Belgische foodservice markt!

Daling Aantal Bar/Café Locaties

Datlinq’s database bestaat uit 2.500.000 locaties in 25 West-Europese landen, waarvan 116.000 in België. Van elke locatie hebben wij een rijk profiel verzameld, met informatie over locatiekenmerken en omgevingskenmerken.

Wij updaten en verrijken onze data continu met allerlei variabelen. Hierdoor zijn wij ook in staat om de trends en ontwikkelingen in elk segment van de foodservice markt in de gaten te houden. Om deze reden weten wij dus ook wat de huidige situatie is van de Belgische bar/café’s.

Zo zien we bijvoorbeeld dat in 2012 het aantal bar/café locaties nog toenam, maar dat er sinds 2015 een lichte daling waar is te nemen. Maar geldt de daling voor het gehele land of varieert dit per regio?

Aantal Bar/Café Locaties België per Provincie

Als we naar de provinciale verschillen kijken, zien we dat het aantal locaties geconcentreerd is in het noorden van België. Maar waar in 2012 Antwerpen nog het grootste aantal bar/café’s had, is dit anno 2019 verschoven naar Oost-Vlaanderen. Ook West-Vlaanderen heeft tegenwoordig meer bar/café locaties dan Antwerpen.

Ontwikkeling Bar/Café Locaties sinds 2012

Bovenstaande grafiek laat zien dat de afname van het totale aantal bar/café’s vooral te wijten is aan de zuidelijke provincies. Het aantal locaties in de meeste noordelijke provinciën is daarentegen juist rap gestegen, variërend van +1% in Luik tot +40% in Brussel.

De reden voor de daling in traditionele kroegen en barren hadden we afgelopen januari al beschreven. Veel eigenaren besluiten namelijk om hun traditionele bar/café te veranderen in een eetcafé of een restaurant waar ook volledige maaltijden worden gemaakt. Goed nieuws voor de consument dus, want dit betekent dat je nog wel overal kan genieten van een lekker Belgisch biertje!

Wat Weet Datlinq Over Jouw Markt?

Naast Bar/Café’s hebben wij ook informatie over talloze andere soorten foodservice locaties verzameld. Wil je weten wat Datlinq weet over jouw markt? Kom dan gerust eens langs op één van onze kantoren in Rotterdam of Antwerpen voor een kop koffie of neem contact met ons op via info@datlinq.com.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!