Horeca (incl. fastservice, vervoer en catering) liggen tezamen -38% lager in P11 (week 41 t/m week 44),  t.o.v. voorgaande jaren. Cumulatief t/m P11 is dit -33%. In p4/P5 lag dit gemiddeld op -56%.

Bezoeken aan catering blijven stabiel op -25%

Voor catering zakt het aantal bezoeken terug met -25% t.o.v. 2018/19. De piek naar het werk van na de zomervakantie blijft in 2020 achterwege, maar het gedrag strookt niet direct met het advies uit de persconferentie in september. In oktober en november blijft het aantal bezoeken aan het werk stabiel. Totaal blijft catering op -30% staan t.o.v. van de zomerperiode. Bezoeken aan werken liggen op -36%, het is vooral het onderwijs dat met -14% relatief hoog ligt in de laatste 2 perioden.

Figuur 1: Catering

Horecabezoek incl. fastservice daalt naar -51%, logies stijgen.

Met -51% gaat horeca incl. fastservice alweer richting het niveau van de 1e lockdown en komt nu cumulatief op -36% uit (incl. afhalen, excl. thuisbezorgen). In deze cijfers zit nog slechts 2,5 week horecasluiting (van de 4 weken). De laatste 2 weken van P11 liggen wel nog 2x zo hoog als in de 1e 2 weken van P4 (relatief meer afhalen kan hiervan oorzaak zijn). Hotel c.q. logies valt op door zelfs een stijging, wat het effect kan zijn van het aanbod van goedkope overnachtingen (met maaltijden).

Figuur 2: Totale Horecabezoeken (inclusief fastservice)

Figuur 3: Restaurantbezoeken

Thuisbezorging neemt weer de weg naar boven, naar 6,5% van de avondmaaltijden.

Dit betekent dat thuisbezorging nu weer ruim 2x hoger ligt dan het niveau van vorig jaar. Niet de piek van de 1e lockdown of van P8 maar duidelijk weer hoger dan 4,5% gemiddeld van de laatste 2 perioden. Het is de groep jonger dan 50 jaar die de pieken veroorzaakt. 9% van de avondmaaltijden betekent alweer richting 1 thuisbezorgmaaltijd per week (het afhalen nog buiten beschouwing gelaten).

Figuur 4: Thuisbezorging

Wil jij meer weten over veranderingen in de markt?

Dowload nu onze gratis voorbeeld rapportage!