Een API: wat is het en wat kunnen we ermee?

Een API: wat houdt dat eigenlijk in? En nog belangrijker: wat voegt het toe voor je bedrijf? Over het begrip API ontstaat nog steeds veel verwarring. Veel mensen weten niet wat het inhoudt en wat de toegevoegde waarde voor het bedrijf kan zijn. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op de mogelijkheden van een API voor jouw bedrijf en kijken we naar oplossingen binnen de foodmarkt.

Wat betekent API nu eigenlijk?

We beginnen met een kleine uitleg van de API. Dit is een afkorting van Application Programming Interface. Kortgezegd is het een basis waarop computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Wanneer een computerprogramma een ingang en een set afspraken aanbiedt, kan andere software deze gebruiken om informatie en instructies met dit programma uit te wisselen.

We verduidelijken dit met een voorbeeld. Stel je voor, je wilt een pizza bestellen voor het avondeten. Je gebruikt hiervoor een platform zoals thuisbezorgd.nl. Op de website van Thuisbezorgd selecteer je de pizza die jij wilt. Vervolgens betaal je en nu is het afwachten wanneer de pizza bezorgd wordt.

In de tussentijd gebeurt er een hoop. Thuisbezorgd ontvangt jouw order via hun website en je betaling via jouw bank. De order gaat van Thuisbezorgd naar het restaurant waar jouw pizza wordt gemaakt. Zij sturen een koerier om jouw pizza te bezorgen en nadat deze de pizza heeft afgeleverd laten ze aan Thuisbezorgd weten dat de levering heeft plaatsgevonden. Thuisbezorgd stuurt je een berichtje waarin je de pizza bezorger een rating kan geven.

Dit voorbeeld verduidelijkt de verschillende partijen en kanalen die samen werken om een klant een optimale ervaring te bezorgen. De API is in al deze processen de verbindende factor, die alle partijen en informatie aan elkaar verbind, zodat zij op elk moment van elkaar weten wat de status van het proces is.

Waarom API in het bewerken van de foodservicemarkt?

De afgelopen 30 jaar heeft de wereld een enorme digitale transformatie doorgemaakt. Deze ontwikkelingen hebben niet alleen een grote invloed gehad op ons persoonlijk leven, maar ook op de zakelijke wereld. Een bedrijf kan tegenwoordig uit tal van communicatiemogelijkheden kiezen om haar klanten te benaderen. Daardoor wordt er nu ook op verschillende manieren en door verschillende kanalen met de klant gecommuniceerd.

Klanten ontvangen nu bijvoorbeeld informatie van salesafdelingen, het bel-team, verschillende groothandels en marketingcampagnes. Wanneer hier geen verbinding tussen zit, kan het risico ontstaan dat al deze delen afzonderlijk van elkaar gaan werken. Het overzicht is weg en daardoor worden belangrijke kansen gemist.

Connectivity

Voor een optimale marktbenadering is het belangrijk dat ieder kanaal altijd weet wat de andere kanalen doen en wat hiervan de resultaten zijn. Dit noemen wij Connectivity en kan bereikt worden door de inzet van een API, waarmee alle informatie in een centrale database wordt opgeslagen. Informatie als de omzet van een outlet, een bestelling voor een sample of het gedrag van een bezoeker op je website kan met behulp van een API aan elkaar gekoppeld worden. Dit geeft je realtime informatie over je klant, waar en wanneer dan ook.

Bij Datlinq gebruiken we op deze manier API als een digitale oplossing, die helpt bij het uitvoeren van een omnichannel strategie.

Het onderstaande voorbeeld geeft aan hoe je slim gebruik zou kunnen maken van een Datlinq API in combinatie met Salesmapp:

1.Marketing stuurt een mailing naar een bepaalde groep klanten

2. De klant gaat vervolgens naar de website om een sample aan te vragen

3. Sales bezoekt dan de outlets, met een verwijzing naar de verstuurde email en het opgevraagde sample en doet een voorstel in Salesmapp

Het contact tussen jou en je klant wordt door deze aanpak persoonlijker en campagnes kunnen beter op je klant afgestemd worden. Conclusie: dit levert gerichtere sales op en bespaart tijd en geld.

Wat wordt er verbonden?

De mogelijkheden zijn onbeperkt. In onderstaand overzicht zie je welke systemen je allemaal kunt verbinden door middel van een API:

 • EDM (f.e. Mailchimp)
 • ERP-systeem
 • Datlinq Places
 • Website Analytics
 • Webshops
 • Of welke derde partij dan ook

Wat heb ik aan een API?

De digitalisering brengt, mede door de complexiteit van veel diensten, onoverzichtelijkheid met zich mee. Een API specificeert hoe softwarecomponenten moeten samenwerken en biedt daardoor een oplossing voor bovenstaand probleem. Hieronder zie je de grootste voordelen van een API op een rij:

 • Een API verbetert de verbinding tussen diverse kanalen en informatie.
 • Intern brengt een API meer structuur aan, wat zorgt voor een effectievere werkwijze
 • Een API werkt zeer gebruikersvriendelijk, wat betekent dat het systeem toegankelijk is voor elke werknemer.
 • Door het implementeren van een API kun je je klanten op alle mogelijke apparaten en platforms bereiken. Of dat nu is via hun smartphone, tablet of hun laptop.
 • Klanten verwachten dat je altijd beschikbaar bent. Door hier gehoor aan te geven versterk je je merk en bouw je een relatie met je klanten op. Een API geeft je de mogelijkheid om 24/7 verbonden te zijn met je klanten.
 • Door gebruik te maken van een API wordt ook de controleerbaarheid Je kunt nu veel makkelijker zien wie toegang heeft tot welke informatie.

En verder?

De digitalisering gaat nog steeds erg hard. Internet of Things oplossingen worden de toekomst en ook hier speelt API een grote rol in. Een API is namelijk de onderliggende verbinding die het inzetten van Internet of Things mogelijk maakt. Er ontstaan volledig nieuwe communicatiekanalen, waarbij de relatie tussen organisaties en hun klanten sterk beïnvloed wordt. Dit is waar je als bedrijf op aangehaakt wilt blijven!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!