Wat is het belang van verantwoord consumentengedrag voor mijn bedrijf?

Duurzaamheid is hip. Volgens het platform Verduurzaming Voedsel is er steeds meer vraag naar duurzaam voedsel. Waarschijnlijk kun je ook zelf die verandering zien als je kijkt naar de vele biologische restaurantjes die worden opgezet met een menu uit eigen huis-tuin-en-keuken. Klanten vinden het leuk om seizoensproducten of biologische producten te eten. De wetenschap dat je kunt genieten, milieubewust bezig bent én ook nog eens meedoet aan de laatste trends, is een aansprekende gedachte voor de consument. Dit is een belangrijke reden waarom je hier als bedrijf op in zou moeten haken. Naast lekker en biologisch eten, hoort hier ook bij dat er minder overconsumptie is, grondstoffen beter worden geëxploiteerd, restafval zo veel mogelijk wordt ingedamd en recycling hoog in het vaandel staat.

Verwante zoekopdrachten

De trend naar meer ‘verantwoord consumentengedrag’ en de opkomst van biologische producten heeft bij Datlinq onze interesse gewekt. Wij waren benieuwd wat we van deze trend in de foodservice markt kunnen zien. Ons development team heeft daarom een analyse losgelaten op de zoekwoorden die consumenten gebruiken, wanneer het gaat om biologisch eten. In de onderstaande wordcloud zie je een overzicht van de woorden die consumenten associëren met het woord ‘biologisch”. Je ziet dat allerlei woorden die met ‘verantwoord consumeren’ te maken hebben door consumenten gekoppeld worden aan het woord ‘biologisch.’

Verantwoord consumentengedrag in Nederlandse steden

Aan de hand van deze inzichten, hebben we onze analyse verder doorgetrokken naar het aantal biologische restaurants in Nederlandse steden. Gebaseerd op de wordcloud, hebben we alle restaurants gezocht die een sterke match hebben met deze woorden in hun beschrijvingen en reviews op internet. De gevonden restaurants hebben we gekoppeld aan onze database, waardoor het mogelijk wordt ze te plotten op een kaart. Voor de vijf grootste steden tonen we je het resultaat:

Amsterdam

Den Haag

Rotterdam

Eindhoven

Utrecht

Percentage biologische restaurants in de Nederlandse Fullservice

Datlinq beschikt over de data van alle Fullservice bedrijven (restaurants) in Nederland. Op basis daarvan kunnen we berekenen welk percentage van de restaurants de nadruk legt op biologisch en verwante termen. Hieronder zie je het resultaat voor de 5 grootste steden volgens de meest recente cijfers van Datlinq.


Wat ons opvalt is dat Rotterdam het laagste percentage biologische restaurants heeft, die ook minder geconcentreerd zijn in het centrum, vergeleken met de andere steden. Hier liggen nog veel kansen voor groei!

Kansen voor foodbedrijven

Verantwoord consumentengedrag komt in de foodmarkt meer en meer in opkomst. Dat blijkt, zoals je al hebt kunnen lezen, uit verschillende bronnen. Volgens duurzaamconsumeren.nl vinden consumenten duurzaamheid bij bedrijven steeds belangrijker. Er valt voor bedrijven nog een hoop winst te halen op dit gebied. MVO Nederland stelt dat van de Nederlandse consumenten een ruime meerderheid van 56% het belangrijk vindt dat ze worden begeleid in het maken van duurzame of bewuste keuzes. Het is daarom zaak om hier als bedrijf op te focussen. Niet alleen omdat dit je in een positief daglicht brengt bij klanten, maar ook omdat het als bedrijf een goed gevoel geeft bij te dragen aan een beter milieu.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!