Belangrijke verschillen tussen Nederland en België in de foodservice

Belgium beer

Nederland en België liggen als buurlanden zo dicht bij elkaar, dat er sprake is van een gezonde competitiedrang. Zo vliegen de grapjes over en weer, is het WK een pijnlijk punt en zijn er zelfs programma’s als ‘Holland-België’ waarin Nederlanders het opnemen tegen Belgen. Als er over Nederland vs. België wordt gesproken, ligt de nadruk vaak op de gelijkenissen tussen beide landen. Datlinq is juist benieuwd naar de verschillen en dan met name op gebied van food, leisure & horeca. Onze bevindingen lees je in dit nieuwsbericht!

De twee buurlanden zijn in vergelijking met omliggende landen als Duitsland en Frankrijk relatief klein. België telt 11,4 miljoen inwoners tegenover de 17,2 inwoners van Nederland. Hiermee is Nederland, met 5,8 miljoen inwoners meer, duidelijk het grootste land. Wij hebben opgezocht hoe het gesteld is met het aantal food-, retail- en horeca-outlets in beide landen. Opvallend is dat België hier aan kop gaat. Zo zijn er in België op 11,4 miljoen inwoners 20.000 food-retailbedrijven, tegenover ruim 18.000 in Nederland.

 

Nederland vs. België: wat zijn de verschillen?

Er zijn echter nog meer verschillen tussen de beide landen te ontdekken. Het valt op dat er in Nederland meer grote fastfoodketens als McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken zijn. Ook kent Nederland meer Quickservice met internationale keukens, zoals de grillrooms en shoarmazaken. In België is de traditionele cafetaria en de frituur juist beter vertegenwoordigd. In deze categorie is het aantal outlets per 10.000 inwoners in België zelfs 4,9, terwijl Nederland op 3,2 locaties blijft steken.

Datlinq Places, de locatiedatabase van Datlinq, laat ook zien dat Nederlanders groot fan zijn van afhaal- en bezorgmaaltijden. In Nederland zijn er 3206 afhaal- en bezorgrestaurants terwijl dit aantal in België met slechts 935 outlets een stuk lager ligt. Ook de broodjeszaken, croissanteries en kiosken zijn een stuk meer in trek in België. Onze zuiderburen hebben ruim 2.700 van deze locaties, terwijl Nederland er nog geen 1.000 heeft. Er zijn echter niet alleen maar verschillen tussen België en Nederland te ontdekken. Het aantal ijssalons is in beide landen met 0,5 outlet per 10.000 inwoners nagenoeg gelijk.

Het is opvallend dat België per hoofd van de bevolking meer foodlocaties heeft. Het aantal restaurants per hoofd van de bevolking ligt in België ruim 30% hoger dan in Nederland, terwijl het zelfs twee keer zoveel cafés en barretjes heeft dan Nederland.

Datlinq Places geeft ons ook een inkijkje in de bierdistributie in België. Opvallend is dat Heineken niet voorkomt in de top van meest geschonken bieren. Jupiler, Maes, Stella Artois, Primus, Cristal en Leffe: Belgen lijken toch vooral verzot op hun eigen brouwsels!

Nederlanders wagen zich echter wel aan de bieren van onze zuiderburen. Jupiler is in Utrecht zelfs het op één na populairste biermerk. Ook de volgende biermerken zijn in Nederland erg populair: Alfa, Amstel, Bavaria, Brand, Dommelsch, Grolsch, Gulpener, Heineken, Hertog Jan, Jupiler, Lindeboom en Budels.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen.