Belgen Meer Snackbars per Inwoner dan Nederlanders

Laatst schreven we al dat België dé plek is om een biertje te drinken. Daarnaast zullen ook weinig mensen betwisten dat Belgen beter zijn in het maken van friet (géén patat!) dan Nederlanders. Maar wat voor verschillen zijn er nog meer tussen België en Nederland wat betreft friet? Wist je bijvoorbeeld dat België bijna evenveel Frites/Snacks locaties heeft als Nederland? Of dat in Nederland ketens een groter marktaandeel hebben dan in België? Wij nemen je in dit artikel dieper mee in de wereld van Frites/Snacks!

Aantal frites/snacks locaties België versus Nederland

Het zal niemand verrassen dat we in België een duidelijk verschil zien tussen het noorden en het zuiden op het gebied van aantal locaties. We zagen namelijk in begin 2019 al dat het drukbevolkte noorden vanuit oudsher een grotere hoeveelheid horeca locaties heeft. Verder zien we dat de provincie Antwerpen verreweg de hoogste dichtheid heeft wat betreft Frites/Snacks locaties.

In Nederland zien we een ander scenario. Waar normaal gesproken het westen van het land in elk segment de meeste locaties heeft, zien we voor Frites/Snacks locaties iets opmerkelijks. Doordat Noord-Brabant en Gelderland namelijk ook relatief gezien veel locaties hebben, vormen deze samen met Noord- en Zuid-Holland een U-vorm van hoge locatiedichtheid.

Belgen meer snackbars per inwoner dan Nederlanders

Als we uitzoomen naar een landelijk niveau, zien we dat er in België momenteel 5.908 Frites/Snacks locaties zijn. Terwijl Nederland toch ruim 6 miljoen inwoners meer heeft, hebben de Nederlanders “maar” 6.000 locaties. Dit betekent dat er gemiddeld gezien in België een snackbar gedeeld wordt door 1.934 inwoners, vergeleken met 2.889 in Nederland.

Ketens en zelfstandigen

Ook qua ketens zijn er verschillen op te merken tussen Nederland en België. In Nederland is bijvoorbeeld het percentage van Frites/Snacks locaties die onderdeel van een keten zijn vele malen hoger dan in België. In Nederland is dit namelijk ruim 20% en in België net iets meer dan 3%.

Daarnaast valt ook op dat de top 4 ketens van beide landen erg verschillen. Zo vormen in Nederland McDonald’s (284 locaties), Kwalitaria (134), Snackpoint (84) en Big Snack (73) de top 4. De laatstgenoemde 3 ketens zijn nog echte traditionele snackbar formules, waar je naar toe kan gaan voor een kroket of een frikandel. In België daarentegen bestaat de top 4 uit ketens die een “Amerikaans” model volgen. Hier wordt de top namelijk gevormd door Quick (88), McDonald’s (85), Burger King (30) en Hector Chicken (7).

Datlinq en jouw markt

Naast informatie over Frites/Snack locaties weten wij ook veel over talloze andere soorten foodservice locaties. Wil je weten wat Datlinq weet over jouw markt? Kom dan gerust eens langs op één van onze kantoren in Rotterdam of Antwerpen voor een kop koffie of neem contact met ons op via info@datlinq.com.

Belgen Meer Snackbars per Inwoner dan Nederlanders

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je vragen!