Het is International Beer Day! Reden genoeg om Datlinq’s bierkaart weer eens af te stoffen en te kijken naar de distributie van bier in Nederland. Verder hebben we uitgezocht welke provincie gemiddeld het meeste tapkranen heeft! Dus lees snel verder en zie waar welk biermerk het best verkrijgbaar is, en welke provincie gemiddeld het hoogste aantal tapkranen heeft!

Ieder biermerk heeft een eigen kleur op de kaart. Wanneer het merk op de meeste locaties in de gemeente te verkrijgen is, krijgt die gemeente de kleur die bij het biermerk hoort. Het aantal verkooppunten zegt niets over de hoeveelheid bier die daar wordt getapt, het gaat alleen om welk bier het meest verkrijgbaar is in een gemeente. Klik op de onderstaande kaart om te zien welk pilsje het best verkrijgbaar is op de terrassen in jouw gemeente, of klik linksboven om te kijken naar de distributie van de totale horeca!

Tekst gaat verder onder de kaart.

Wil jij toegang tot het grootste consumentenonderzoek van Nederland over de Out of Home-markt?

Download HIER gratis een Market Monitor gratis voorbeeldrapportage!

Welk pilsje is het best verkrijgbaar?

Ook dit jaar is Heineken weer de grote winnaar. Het merk is het meest verkrijgbaar in de Nederlandse terrassen, maar wel een stuk minder dan in de restaurants en cafés. Als we de kaart vergelijken met 3 jaar geleden zien we dat er weinig veranderingen zijn geweest. We kunnen zien dat Jupiler in een aantal gemeentes van de troon is gestoten door Hertog Jan en dat Heineken het beter is gaan doen in het noorden van Nederland. Het verovert 9 gemeentes en 2 van de Waddeneilanden, waardoor er nog maar 5 gemeentes zijn in Drenthe, Friesland en Groningen waar Heineken niet de eerste plek opeist.

Benieuwd wat de stand vorig jaar was en hoe alcoholvrij pils het deed? Lees het hier!

Aantal tapkranen per provincie

Hoe staat het ervoor met aantal tapkranen per provincie? We hebben per provincie gekeken naar het gemiddeld aantal tapkranen in restaurants, lunchrooms, cafés en discotheken. Limburg heeft per locatie gemiddeld het meeste aantal tapkranen, gevolgd door Brabant. De provincies die bekend staan om hun gezelligheid bieden gemiddeld gezien de meeste keuze aan hun gasten als het gaat om tapbier. De laagste geklasseerde provincie ‘onder de rivieren’ heeft gemiddeld maar 0,11 tapkranen minder, dan de hoogst geklasseerde provincie van ‘boven de rivieren’. Als je een speciaalbier wilt verkopen wat op de tap hoort, lijkt het dus verstandig om te beginnen onder de rivieren en vanaf daar omhoog te gaan!

Market Monitor

Bovenstaande informatie is afkomstig uit onze Market Monitor. Hiermee meten wij merk distributie voor verschillende foodservice kanalen. Wil je weten hoe we jouw merk hiermee kunnen helpen? Derk en Anne-Matthijs gaan je helpen jouw markt beter te begrijpen. Laat HIER je gegevens achter en een van hen neemt binnen 2 dagen contact op om jou te helpen zoeken naar hét inzicht dat past bij jouw product.