Voetbal en bier: een analyse van de bierdistributie van voetbalkantines

Nu de eerste wedstrijden zijn gespeeld, is de WK- gekte in veel landen losgebarsten. Ondanks het feit dat we dit jaar zelf niet spelen, wordt er ook in ons land massaal naar de wedstrijden gekeken. En dan het liefst op een groot scherm natuurlijk. Veel sportkantines bieden deze mogelijkheid. Bij het kijken naar voetbal hoort natuurlijk ook een lekker koud pilsje. Daarom hebben we bij Datlinq een analyse losgelaten op de biermerken in de Nederlandse voetbalkantine.

Welk biermerk wordt het meest gedronken in voetbalkantines?

Ben jij benieuwd naar de bierdistributie in voetbalkantines? Uit onze cijfers kunnen we opmaken dat Heineken dé absolute nummer één is in voetbalkantines. Tegenwoordig wordt namelijk in 31 procent van alle voetbalkantines Heineken geserveerd. Er valt zelfs een stijging te zien van 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017, waar het aandeel nog 29 procent was. We kunnen dus concluderen dat Heineken het meest gedronken biertje is in de voetbalkantine, wat ook valt te zien in de Nederlandse horecasector. 

Na Heineken is Amstel het meest gedronken biermerk, wat in 20 procent van alle voetbalkantines geschonken wordt. Daarna volgen Jupiler en Grolsch met respectievelijk 13 en 10 procent. Het aandeel van Hertog Jan is het afgelopen jaar met 1,2 procent gestegen. De teller voor dit Limburgse biermerk staat nu op 8 procent.

Bierdistributie op provinciaal niveau

Ook interessant is de vraag hoe het zit met de provinciale verdeling van biermerken per voetbalkantine. We hebben hierbij gekeken naar alle 12 provincies. We kunnen dan een aantal interessante conclusies trekken, die we hieronder op een rij hebben gezet:

  • In Zeeuwse voetbalkantines wordt het vaakst Heineken geserveerd, namelijk 63 procent. Daarna volgt Zuid-Holland, waar 61 procent van alle voetbalkantines Heineken gedronken wordt.
  • Van alle 12 provincies wordt in Limburg het minste Heineken in voetbalkantines geserveerd. Het percentage ligt hier maar op 3 procent. In voetbalkantines in Limburg wordt met name Brand geschonken (22 procent). Ook Lindeboom heeft hier een flink aandeel, wat goed is voor 15 procent.
  • Amstel is goed vertegenwoordigt in de Drentse voetbalkantines. Met een distributieaandeel van 49 procent wordt in deze provincie het meeste Amstel geserveerd.
  • Noord-Brabant blijft haar eigen merk in de voetbalkantines trouw. Bavaria wordt hier het meest gedronken met 43 procent.
  • In Overijssel is Grolsch het populairste biermerk in de voetbalkantines, waar het percentage op 48 procent ligt.

Sportdrankjes in voetbalkantines

Niet alleen onder het genot van een biertje kun je de voetbalwedstrijden in de kantine volgen. Uiteraard worden in voetbalkantines ook sportdrankjes geserveerd. Uit onze data kunnen we afleiden dat AA drink met stip op nummer één bovenaan staat. 79 procent van de totale distributie van sportdrinks in voetbalkantines  is AA drink. Aquarius is de volgende meest geserveerde sportdrank, wat goed genoeg is voor 37 procent van de totale distributie van sportdrankjes.

Ben je benieuwd naar de distributie van jouw merk ten opzichte van de concurrent? We hebben nu gekeken naar de bier- en sportdrankdistributie in de voetbalkantines, maar we kunnen nog veel meer. Met Market Monitor is het ook mogelijk om distributie te meten, in welk segment dan ook, voor onder andere frisdrank, friet, sauzen, warme dranken en alcoholische dranken.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!