Lunch and learn: De perfecte bedrijfslijst

Datlinq heeft een lange historie van samenwerking met de foodservice branche om zo samen het kennisniveau te verhogen. In dat kader zijn we een serie Lunch and Learn sessies gestart, over (praktische) onderwerpen die onze klanten bezighouden. Door het organiseren van deze kennisdelingsevenementen wil Datlinq bedrijven binnen het netwerk de kans geven om tips en tricks uit te wisselen en ze inspireren tot het optimaal benutten van de Datlinq database en gebruik van functies als dynamische bedrijfslijsten.

Bedrijfslijst

Datlinq beschikt over een database met locatie- en omgevingskenmerken van out-of-home foodservice en retaillocaties. Hierdoor krijgen foodfabrikanten niet alleen een volledig inzicht in de markt, maar kunnen zij deze ook gerichter benaderen.

Het maken van een bedrijfslijst houdt in dat, op basis van een aantal kenmerken, er een selectie uit de database van locaties wordt gemaakt, die perfect aansluit op het doel. Dit doel kan zijn om de buitendienst optimaal in te zetten voor de introductie van een nieuw product, maar bijvoorbeeld ook het optimaliseren van marketingcampagnes.

Bij het klaarzetten van de perfecte bedrijfslijst kan er naar een aantal kenmerken gekeken worden. Denk hierbij aan: hoeveel zitplaatsen zijn er? Wat is de locatie van de outlet, centrum of buitengebied? Is de outlet onderdeel van een keten of juist zelfstandig? Je kunt niet alleen rekening houden met deze kenmerken, je kunt outlets met bepaalde kenmerken ook uitsluiten. Denk hierbij aan outlets die in de afgelopen periode al bezocht zijn of outlets zonder brievenbus of postadres. Of in het geval van een petrol, het uitsluiten van onbemande outlets.

De bedrijfslijst heeft echter nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je een eenmalige bedrijfslijst uitdraaien, maar ook een dynamische lijst maken die op basis van de geselecteerde kenmerken dagelijks automatisch wordt geüpdate. Bijvoorbeeld een lijst van alle klanten waar binnen 6 maanden het contract van verloopt of een lijst van klanten die meer dan 3 maanden niet bezocht zijn.

Voorbeelden

Een aantal van onze klanten zijn bereid hun best practices te delen. Zo geeft Walraven Sax aan dat zij dynamische bedrijfslijsten inzetten om per classificatie per rayon een klantenlijst te maken. Hierdoor ontstaat er een A, B en C lijst en kan er op deze selecties efficiënt bezoeken ingepland worden. Ook maken zij gebruik van ‘witte vlekken’ per rayon. Zo kunnen ze precies zien welke outlets bijvoorbeeld geen witte wijn verkopen, maar wel rode wijn.

Daarnaast kunnen ook achterblijvers met een negatieve index gesignaleerd worden. Op basis van omzetdata kan de index gespecificeerd worden, waardoor signalen opgevangen worden en er direct actie door de accountmanager ondernomen kan worden.

Ook Redbull maakt al volop gebruik van de bedrijfslijsten. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van een dynamische bedrijfslijst en hebben een overzicht gemaakt van alle strandpaviljoens in Noord en Zuid- Holland. Vervolgens selecteren ze de outlets waar nog geen Red Bull wordt geserveerd. Zodra de buitendienst de locatie heeft bezocht valt deze uit de lijst waardoor hij altijd up-to-date en overzichtelijk blijft.

Tot slot een voorbeeld van Van Geloven. De Sitostick bestaat 50 jaar en om dat te vieren is de Smokin’Sito geïntroduceerd. Om dit in de markt te brengen werd een selectie gemaakt van alle locaties waar de reguliere Sitostick werd verkocht en die graag deelnemen aan promotionele activiteiten en locaties waar het concurrerend product ligt.

Top 5 Perfecte Bedrijfslijst

Op basis van onze ervaring komen we tot de volgende top 5 van Perfecte bedrijfslijsten die voor de meeste bedrijven relevant zijn:

1.Nieuw toegevoegde outlets in jouw rayon

2. A-klanten die al langer dan een x periode niet bezocht zijn

3. Hot leads: interesse getoond op de website of een mailing

4. Klanten met product x maar zonder product y

5. Aflopende contracten

Samenvattend helpt het inzetten van een goede bedrijfslijst je bij het optimaliseren van marketingcampagnes en het definiëren van passende acties bij de juiste outlets. Door de juiste lijsten klaar te zetten geef je sales meer focus. Ook kun je je met de beschikbare gegevens optimaal op elk klantbezoek voorbereiden. Dit zal uiteindelijk meer sales opleveren.

Wil jij ook een van onze Lunch and Learns bijwonen? Houd dan je mailbox en onze site goed in de gaten of klik hier om je direct in te schrijven!

Agenda Lunch & Learn 2018

Donderdag 6 september: Classificatie

Donderdag 18 oktober: De perfecte bedrijfslijst

Donderdag 15 november: Salesmapp

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!