22 juli, 2021

De zon komt weer tevoorschijn en het kwik komt af en toe weer boven de 25 graden uit, dus is het belangrijk om genoeg te blijven drinken. Maar hoe ziet de distributie van de verschillende watermerken eruit? Datlinq dook in de cijfers van waterdistributie in de daghoreca (lunchrooms, broodjeszaken en coffeebars) en van werk (dienstverleners, fabrikanten en overheid). Lees snel verder zodat jij straks alles weet over de distributie van verschillende watermerken in Nederland!

Daghoreca

Spa heeft het hoogste distributieaandeel in Zeeland (32%), gevolgd door Noord-Holland (27%). Het is goed te zien dat Spa het erg goed in het westen van Nederland. Chaudfontaine doet het erg goed in het zuiden van Nederland. Chaudfontaine ligt onder de rook van Luik en heeft de enige warmwaterbron van de Benelux. Chaudfontaine heeft in Brabant (52%) en Limburg (43%) het leeuwendeel van de distributie in handen. Het Nederlandse Sourcy is vooral goed vertegenwoordigd in Friesland (32%) en in het oosten van Nederland. In Utrecht (12%) doet Sourcy het in vergelijking met de rest minder goed, wat opvallend is aangezien Sourcy in Bunnik gewonnen wordt. Earth Water, een ander Nederlands merk is relatief goed vertegenwoordigd in Utrecht (16%). Earth Water kenmerkt zich door het duurzame karakter van het water. Sinds kort heeft Earth Water besloten hun water niet meer in plastic flessen te verkopen, maar hier duurzamere producten voor te gebruiken. Daarnaast doneert Earth Water 100% van hun nettowinst aan projecten om drinkwater voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

Bekijk de rest van de kaart en ontdek hoe San Pellegrino, Bru, Marie Stella Maris en Evian het doen in Nederland!

Ben je druk bezig met de voorbereidingen voor 2022? Inzicht in de markt en consumentengedrag is nog nooit belangrijk geweest! ,
Vraag hier gratis een Market Monitor voorbeeldrapportage, kijk wat wij voor jou kunnen betekenen en bereid je optimaal voor!

 

Tekst gaat verder onder de grafiek

Werk

Hoe doen de verschillende watermerken het op de werkvloer? De grafiek is ingedeeld op de grootte van het bedrijf. ‘Alleen kraanwater’ is over alle groottes het populairst in Nederland. Bedrijven tot 100 FTE hebben in 10-15% een water cooler tank voor hun personeel. Spa heeft van alle merken het grootste distributieaandeel bij bedrijven tot 200 FTE. Alleen bij bedrijven met 200 tot 500 FTE ligt vaker Chaudfontaine dan Spa. Het overgrote deel van de bedrijven in Nederland heeft minder dan 200 FTE (CBS), dus uiteindelijk troeft Spa de andere merken alsnog af.