Eerste Hulp Bij Opening

cartoon-restaurant-open

Wanneer de rook rondom de Coronamaatregelen gaat optrekken, wordt het als toeleverancier tijd om de schade die de horeca heeft geleden op te nemen. In hoeverre zullen mijn klanten bijvoorbeeld in staat om weer open te gaan? Zullen ze het financieel redden? De verwachting is dat een groot deel van de markt klappen krijgt, waardoor er grote verschuivingen plaatsvinden. Locaties zullen sluiten, opnieuw opengaan of doorstarten. Kortom, als leverancier is het zaak goed te reageren om bestaande en nieuwe klanten te helpen bij de opening.

Naar verwachting zal niet alles in een keer bij het oude zijn en zullen de Corona maatregelen stapsgewijs worden afgebouwd. Het is niet ondenkbaar dat in restaurants tafels verder uit elkaar moeten en er in kroegen tijdelijk ook tafels worden geplaatst. Wat dit betekent voor de afzet en omzet moet zich allemaal gaan uitwijzen. Echter kunnen creatieve oplossingen bijdragen aan verhoging van de omzet. Wellicht worden openingstijden verder verruimd en kunnen gasten maximaal een uur een tafel bezet houden.

Duidelijk is wel dat je als leverancier mee kan denken met het opstarten en optimaal ondersteunen van klanten. Diverse fabrikanten hebben de eerste stappen gezet en voorbereidingen getroffen om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk ondernemers te helpen. Datlinq ondersteunt daarbij op datagebied met de volgende 5 initiatieven:

 1. Welke bedrijven zijn nog actief?

  Door middel van een ruime mix van bronnen houden we bij of bedrijven weer opengaan of toch definitief sluiten. Enerzijds houden we in de gaten of er weer activiteiten worden ontplooid bij heropening. Dit kan bijvoorbeeld doordat er weer reviews en berichten verschijnen op social media. Daarnaast worden de websites van horecalocaties in de gaten gehouden. Er is controle op wijzigingen zoals nieuwe menu’s of het weer activeren van het reserveringssysteem. De verwachting is dat er vooral in het begin veel gereserveerd zal worden.

  Anderzijds houden we meldingen rond sluiting in de gaten. Vanzelfsprekend worden hiervoor de officiële bronnen gebruikt. Echter ervaring leert dat de KVK of KBO deze informatie niet direct kan publiceren. Meldingen van de ondernemers zelf via social media en websites zijn actueler en betrouwbaarder. Een faillissement kan feitelijk een doorstart zijn: het lijkt dan of de locatie is gesloten, maar is in werkelijkheid alleen ontdaan van schulden en verplichtingen. Door een combinatie van KVK/KBO en online bronnen te gebruiken proberen we onze klanten een zo actueel en accuraat mogelijk beeld te geven van echte sluitingen en doorstarters.

 2. Actief verzamelen van opt-in gegevens

  Zodra de horeca weer opengaat is het onmogelijk om in korte tijd alle ondernemers fysiek te bezoeken. Hoe goed de intenties ook zijn; naar verwachting zitten zij in deze zeer drukke tijden ook niet altijd te wachten op een bezoek van een vertegenwoordiger. Het is van groot belang voor fabrikanten dat er nu zoveel mogelijk opt-in gegevens worden verzameld. Dit geeft leveranciers de mogelijkheid om digitaal, gerichte aanbiedingen te doen tijdens de heropening. Realiseer je als fabrikant dat juist in tijden van verandering nieuwe keuzes worden gemaakt omtrent producten en leveranciers.

Al meer dan 20 fabrikanten zijn gestart met ons Let’s stay in touch initiatief waarbij direct opt- ins worden verzameld. Het geeft de ondernemer ook de mogelijkheid aanvragen te doen als ze nog niet eerder bekend met deze producenten zijn. Er ontstaat zo een nieuwe balans tussen initiële activiteiten en opvolging digitaal. Het bereik en kosten van contactmomenten wordt hierdoor veel efficiënter.

 1. Wat doet de consument?

  De afgelopen 3 jaar is gedurende ieder kwartaal de bestedingen van consumenten bijgehouden door middel van een representatief panel. Met ingang van 2020 zijn wij blij dat dit panel een onderdeel is van ons insights-portfolio.  Hierdoor kunnen vergelijkingen gemaakt worden tussen bestedingen van voor de crisis, tijdens de crisis en hoe het herstel plaats zal vinden na de crisis. Tijdens de lockdownperiode houden we nauwlettend in de gaten of consumenten daadwerkelijk meer gebruik gaan maken van Takeaway of andere thuisbezorg initiatieven. Ook zien we de ontwikkeling in bestedingen aan online supermarkten en reguliere inkopen bij detailhandel terug. Fabrikanten kunnen bij het herstel volgen hoe de consument stap voor stap zijn weg terug gaat vinden naar het out-of-home kanaal. Door de koppeling te maken met onze locatiedatabase kunnen we fabrikanten beter helpen om juiste keuzes te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat horeca met terras als eerste herstel laat zien omdat de consument graag buiten wil zijn. Een selectie op zaken met grote terrassen kan dan zowel de marketing- als salesactiviteiten ondersteunen. ( Meer lezen over het consumenten gedrag kan in dit artikel

 2. Artificial Intelligence als hulpmiddel

  Als er keuzes gemaakt moeten worden dan is het wel nu. Welke ondernemers kunnen we op korte termijn helpen en welke op de lange termijn? De doorbraak van AI zal na deze crisis definitief zijn om zo de meest effectieve inzet van de sales- en marketingcapaciteit te kunnen realiseren. Onze Outlet recommender helpt fabrikanten om de perfecte match te maken tussen hun specifieke product en de ideale afzetmarkt. Het model dat Datlinq hiervoor gebouwd heeft, zorgt ervoor dat na een aantal cycli de perfecte match gemaakt wordt waardoor ieder contact een hogere conversie heeft. Net als Spotify geeft het systeem aanbevelingen voor locaties die het best bij je passen.

Daarnaast wordt AI ingezet om Marketing en Sales van fabrikanten te ondersteunen door middel van gerichte adviezen aan ondernemers. Zo is door analyse van reviewdata te bepalen of een ondernemer ondersteuning nodig heeft in kwaliteit van het product, de service, prijstelling of hygiëne.  De trend van deze ontwikkeling bepaalt in veel gevallen ook of een ondernemer op termijn succesvol blijft. Zo weet je bijvoorbeeld in een vroeg stadium of er dreiging is van een faillissement van een klant.

 1. Virtual Assistant

  Naar verwachting is de wereld na deze crisis klaar voor een ontwikkeling waar Datlinq al geruime tijd aan werkt. Het is te vergelijken met een virtual assistant. Deze ontwikkeling maakt het voor de vertegenwoordiger overbodig om fysiek aanwezig te zijn voor simpele taken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schapmeting die met een online formulier door een medewerker van de ondernemer kan worden uitgevoerd of het plaatsen van promotiemateriaal op het terras. Ook het geven van online trainingen voor bijvoorbeeld de perfect serve, zal na de corona crisis niet meer vreemd aanvoelen. Dit creëert mogelijkheden voor kleine en grote fabrikanten om interactief aan de slag te gaan. Salesmapp biedt hiervoor inmiddels een mailoptie waardoor sales zeer gericht groepen klanten en/of prospects uit kan nodigen.

De verwachting is dat deze crisis een definitieve wijziging in de marktbewerking van de Foodservice zal veroorzaken. Data-driven sales en marketing lijkt nu echt een doorbraak te maken.  Gerichte oplossingen voor ondernemers met een specifiek profiel is het minimale wat moet worden toegevoegd aan de route-to-market van iedere fabrikant!

Datlinq kan leveranciers hierbij helpen en ondersteunt in het opstellen van een weloverwogen strategie om datagericht aan het werk te gaan.

 

Neem contact op met marketing@datlinq.com voor verdere info!

 

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Manager Key Accounts Datlinq Jasper

Hi there,

Onze Manager Key Accounts Jasper beantwoordt graag je vragen!