Aantal Lunch/Broodjeszaken Relatief het Hoogst in België

Laatst schreven we dat in Nederland het aantal traditionele bakkerijen afneemt en dat in plaats hiervan lunch/broodjeszaken in opkomst zijn. Maar hoe staat het er voor in de rest van Noord-West Europa? Is hier een vergelijkbare trend te vinden of zijn er verschillen? Lees het in dit artikel!

Het Huidige Aantal Bakkerijen in Noord-West Europa

Zoals te zien valt in bovenstaand kaartje heeft Nederland het minst aantal traditionele bakkerijen in vergelijking met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Opvallend is dat de Engelsen relatief én absoluut gezien niet bijzonder veel bakkerijen hebben. Terwijl ze ruim vijf keer zo veel inwoners hebben als Nederland hebben ze maar ongeveer twee keer zoveel bakkerijen.

Reden hiervoor kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk dol is geraakt op zogenoemde hypermarkten in de afgelopen decennia. Bij deze enorme supermarkten kun je letterlijk alles halen, dus het is wel zo gemakkelijk om je brood ook meteen hier te halen.

Vergelijking Tussen de Europese Hoofdsteden

Als we dan verder inzoomen op hoofdstedelijk niveau, zien we dat in Parijs de meeste bakkers te vinden zijn. Misschien is dit ook niet verrassend, aangezien iedereen die ooit in Frankrijk is geweest weet dat de typische boulangerie op elke hoek van de straat te vinden is. Wel opvallend is de hoeveelheid bakkers in Berlijn en in Duitsland in haar algemeenheid. Met ruim 40.000 bakkerijen is er een bakkerij voor iedere 2.000 Duitsers. Nederland daarentegen heeft “maar” een bakkerij voor iedere 4.300 Nederlanders.

Lunch/Broodjeszaken in Noord-West Europa

In tegenstelling tot eerder heeft het Verenigd Koninkrijk in het geval van lunch/broodjeszaken wel de meeste locaties. Met ruim 8.700 outlets steken zij namelijk ruim uit boven de overige landen. Relatief gezien heeft België echter de meeste lunch/broodjeszaken. De 4.114 locaties die hier te vinden zijn zorgen er voor dat er hier een lunch/broodjeszaak gedeeld wordt door 2.758 Belgen. In vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk is dit relatief laag. Hier moeten namelijk 13.249 inwoners een locatie delen.

­Rooftop Session Bread & Bakery

Datlinq organiseert 1 oktober een Rooftop Session op het kantoor aan de Blaak 16. Tijdens de sessie worden de trends en ontwikkelingen in de categorie Brood en Bakkerijen gepresenteerd. De praktische, informele sessie is vooral bestemd voor (potentiële) klanten en opdrachtgevers.

Datlinq en Jouw Markt

Naast informatie over bakkerijen, weten wij ook veel over alle andere Out of Home Foodservice locaties in West-Europa. Ben je benieuwd hoe wij jou hiermee kunnen helpen? Kom dan langs voor een kop koffie op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een bericht naar info@datlinq.com!

Back to overview

Read more

Hi there,

Our marketeers Judith & Isa will gladly answer all Press and news questions!