Marktaandeel per biermerken in Nederland

In Nederland zijn ontzettend veel nationale -en internationale biertjes te krijgen. Variërend in kleur, smaak, promille en manier van brouwen. Ondanks dit enorme aanbod, laat onze data zien dat Heineken nog steeds het meest beschikbaar is. In het kader van de week van het Nederlandse bier delen wij graag onze insights.

Heineken, het van oudsher Nederlandse biermerk, heeft sinds 1873 grote internationale bekendheid verworven. Onze data laat zien dat ook in eigen land Heineken nog steeds het grootste distributieaandeel in de Nederlandse horeca -en de foodservicemarkt heeft. We hebben hierbij data geanalyseerd van alle verkooppunten die bier serveren. In dit artikel vind je informatie over het aandeel van pils per provincie en in een aantal foodservice segmenten én in de Nederlandse corpora en sportkantines.

Welk bier is het populairst op het terras?

Er is een nieuwe update van de Bierkaart van Nederland. Dit jaar hebben we gekeken naar de bieren die het vaakst op de Nederlandse terrassen te vinden zijn. Klik hier om het artikel te bekijken.

Regionale verschillen

Onze data laat zien dat Heineken door heel het land populair is. Toch zijn er flinke verschillen tussen de provincies te onderscheiden. Zo kunnen we zien dat Heineken in de provincie Flevoland met 63% het populairst is, gevolgd door Zuid- Holland met 56% en Noord- Holland met 50%. In de provincie Limburg is slechts in 15% van de locaties die bier verkopen Heineken het hoofdmerk. Hier scoort Brand met 24% het sterkst.

Kijken we verder naar de verschillen per gemeente dan blijkt dat Heineken vooral populair is in hotels, restaurants en cafés in de Randstadprovincies Utrecht, Noord- en Zuid Holland. In Noord-Brabant is Bavaria de grootste, al scheelt het niet veel met Jupiler. Hertog Jan wordt verspreid over het hele land geschonken: in 29 gemeenten is dat merk het populairst, maar de Limburgse brouwerij heeft verder niet echt binding met een specifieke regio.

Distributieaandeel Heineken in restaurants en quickservice

In Nederland zijn er veel plekken waar je van een lekker biertje kunt genieten. Denk hierbij aan cafetaria, restaurants, een bar, terrasjes maar ook thuis bij een afhaal- of Thuisbezorgd maaltijd. Datlinq heeft alle data van deze horecazaken verzameld en onderzocht welke biermerken het best verkrijgbaar zijn. In de horeca scoort Heineken het sterkst met 40%, gevolgd door de categorie overige merken (13%) en Hertog Jan met 9%.

Opvallend is dat Heineken bij cafetaria’s, afhaal- en bezorgrestaurants het hoogste distributieaandeel heeft. Hier gaat het merk met 67% aan kop, gevolgd door Grolsch met 8% en Bavaria met 7%.

 

Distributieaandeel Heineken in sportkantines

Ook in sportkantines is de kans groot dat je een pils van Heineken nuttigt. Volgens cijfers van Datlinq, gemeten in 2017, schenken ze bij meer dan een derde van de tennis-, voet-, golf- of hockeykantines biermerken van Heineken. Bij voetbal is Heineken al helemaal overheersend. Daar is het aanwezig in 53 procent van de kantines.

Datlinq meet de distributie van foodservicemerken met de Market Monitor

Wil jij weten of de distributie van jouw merk groeit ten opzichte van de concurrentie? Market Monitor meet de distributie voor onder meer frisdrank, alcoholische dranken, warme dranken, frites, sauzen en snacks tot op locatieniveau. Wil je meer weten? Neem contact op met Datlinq.

Meer inzichten in de distributie van verschillende producten in Nederland?

Download HIER gratis een Market Monitor gratis voorbeeld!