De corona-crisis heeft enorme gevolgen voor de verschuivingen in de eet- en drinkgewoontes van de Nederlandse consument. Het is duidelijk dat de supermarkten terrein winnen ten opzichte van o.a. bedrijfsrestaurants, restaurants en cafés. De buitenshuis eet- en drinkgelegenheden moeten het op dit moment vooral hebben van de afhaal- en bezorgmomenten. De Out-of-Home Shopper Monitor brengt de gevolgen van de corona crisis in kaart middels de crisis-monitor. Met 2-wekelijkse updates brengen wij de ontwikkeling van het aantal bezoeken in Out of Home verder in kaart.

3x zo veel avondmaaltijden worden thuisbezorgd in week 16-17

De consument kiest in de afgelopen weken steeds vaker voor thuisbezorging van de avondmaaltijd. Werden er in de afgelopen jaren van alle avondmaaltijden thuis gemiddeld 2,7% buitenshuis besteld (1 op de 40 maaltijden) inmiddels is dit in week 16 en 17 opgelopen naar ruim 8% van alle avondmaaltijden thuis.  Dit betekent dat ongeveer 1 op de 12 avondmaaltijden inmiddels wordt besteld en thuisbezorgd. In week 12-15 lag dit gemiddeld nog op 5% of wel 1 op de 20 avondmaaltijden.

Afhalen van maaltijden vlakt af naar niveaus voorgaande jaren

Aan de andere kant zien we een dalende trend in het aantal afhaal bezoeken in week 16-17. Over de de gehele gemeten crisis periode  (week 12-17) lag het niveau met 3,1 miljoen afhaal bezoeken nog beduidend boven de “normale” 2,6 miljoen afhaal bezoeken per week. Maar de laatste 2 weken beweegt het niveau naar 2,6 miljoen afhaal bezoeken per week.


20% meer supermarkt en speciaalzaak bezoeken per week

Supermarkten en speciaalzaken blijven het structureel goed doen. Gemiddeld gesproken zijn er  20% meer food retailbezoeken in de afgelopen 6 weken.

Steeds meer mensen doen hun boodschappen online

Naast het fysieke bezoek aan de supermarkt en speciaalzaak groeit ook het online boodschappen doen. De online boodschappen blijven groeien in aantal bestellers van +24% (t/m week 15) naar +29% in de laatste 2 gerapporteerde weken (t/m week 17). Wat ook opvalt is dat juist de laatste weken de stijging in de wekelijkse bestellers zit i.p.v. de maandelijkse bestellers.

40% minder mensen komen op het werk/zorg/school en -80% in het openbaar vervoer

De daling in catering blijft stabiel op -40%.  Ook onderweg/vervoer is sterk teruggelopen met -55% overall: -45% met de auto en -80% met het openbaar vervoer

 

In de week van 18 mei de volgende update

In de crisis-monitor wordt per 2 weken het gedrag van de Nederlander buitenshuis gemeten en vergeleken met voorgaande jaren en voorgaande perioden. De crisismonitor is gebaseerd op de OutofHome Shopper monitor, het grootste Out-of-Home onderzoek in Nederland dat sinds 2017 continu het gedrag van de Nederlander buitenshuis meet.

Meer informatie over de Out of Home Shopper Monitor:

De Out of Home Shopper Monitor is een gezamenlijk initiatief van Datlinq en Rien de Koning   Het is het grootste continue onderzoek naar consumentengedrag in Out of Home in Nederland. De Monitor brengt de bezoeken en bestedingen op het gebied van eten en drinken in kaart per moment, regio en doelgroep.

Contact: Rien de Koning / dekoning@datlinq.com / +31 (0) 6 295 63 296