Flinke groei aanbieders thuisbezorgde maaltijden (+11%)

De afgelopen vijf jaar groeide het horeca aanbod in Nederland. Met name het segment Quickservice fungeerde de afgelopen 5 jaar als groeimotor met een groei van 22%. Deze groei wordt verklaard door een toename in het aantal lunchrooms en het aantal bezorg en afhaalpunten.

Steeds vaker laten we ons eten thuisbezorgen (+74%)

Binnen het segment Quickservice is een duidelijke toename te zien in het aantal aanbieders van thuisbezorgde maaltijden. In 2017 groeide het aantal verkooppunten van afhaal en bezorg outlets met 11% en in de afgelopen vijf  jaar nam het aantal bezorg en afhaalpunten toe met 74%.
Stijging van het aantal lunchrooms en coffeebars. Het aantal cafetaria’s is ook in 2017 gedaald.

Het aantal lunchrooms nam in 2017 toe met 8%. In totaal zijn er nu zo’n 2.400 locaties die zicht richten op het lunchmoment. Over de afgelopen zes jaar groeide  het aantal lunchrooms zelfs met 69%.

Net als de lunchroom is ook de coffeebar populairder geworden in 2017. Het aantal nam toe met zo’n 6%. Over de afgelopen zes jaar groeide het aantal coffeebars met ruim 50%.

Groei thuisbezorgde/afgehaalde maaltijden concentreert zich met name in de grote steden.

De groei van de gehele horeca in 2017 concentreert zich met name in de grote steden. In Amsterdam nam het aantal locaties toe met 4% en in Rotterdam met 1%. Ook in de grote steden is een verandering gaande in het horeca aanbod. Steeds meer horecalocaties concentreren zich op het bezorgen van maaltijden.

Met name in de grote steden neemt het aantal locaties wat maaltijden thuis laat bezorgen flink toe. 27% van alle quickservice in Amsterdam en 25% in Rotterdam fungeerde in 2017 als afhaal- en of bezorgpunt. In vergelijking met de rest van Nederland: landelijk gezien ging het om 16% van alle horeca locaties.

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je vragen!