Tegenwoordig zijn er zoveel soorten brood. Denk maar aan het Franse stokbrood of het Egyptische zuurdesembrood. Maar waar worden al die broden gemaakt? Wij zochten in onze gegevens naar alle bakkerijen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg. Waar is het aantal bakkers per vierkante kilometer het hoogst, en welke ketens zijn in welk land het meest dominant? Lees snel verder en zie welke hotspots jij zeker niet mag overslaan als je actief bent in deze markt!

Aantal bakkerijen per vierkante kilometer

Bij het bekijken van onze gegevens hebben we een onderscheid gemaakt in het aantal bakkerijen per vierkante kilometer. Wat opvalt is dat alleen in Berlijn, Londen en Brussel het aantal bakkerijen per vierkante kilometer meer dan 1 is, gemiddeld zijn er 0,14 bakkerijen per vierkante kilometer in de NUTS 2 gebieden. Een paar hotspots die je zeker niet mag overslaan zijn; Île-de-France (regio Parijs), Hamburg, Outer London, Bremen en Zuid-Holland. Het aantal bakkerijen in het Verenigd Koninkrijk ligt redelijk laag, dit komt doordat een groot deel van de bakkerijen in supermarkten gevestigd zijn en deze zijn niet meegerekend.

Opvallend is dat het aantal bakkerijen per vierkante kilometer in Frankrijk redelijk laag ligt, terwijl het land bekend staat om de vele bakkerijen in de pittoreske dorpjes. Dit komt onder andere door de grootte van de regio’s in Frankrijk. Als we kijken naar het aantal bakkerijen per 10.000 inwoners heeft Frankrijk het hoogste gemiddelde. In Frankrijk zijn er gemiddeld 4,75 bakkerijen per 10.000 inwoners, Duitsland (nummer 2) heeft 4,22 bakkerijen per 10.000 inwoners. Dus ben je op zoek naar het hoogste aantal bakkerijen per 10.000 inwoners, dan mag je Frankrijk zeker niet overslaan!

Wil je meer weten over de dichtheid van locaties per vierkante kilometer, per aantal inwoners of hoe wij je kunnen helpen deze markt te bewerken? Neem hier vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Aandeel ketens

Verder hebben we een top 10 gemaakt van de grootste bakkerij ketens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. We hebben gekeken naar het aandeel dat elke keten heeft, ten opzichte van het totale aantal locaties dat bij een keten hoort in het betreffende land.

Wil je op zoek naar specifiek locaties? Probeer Data Outlet X 30 dagen vrijblijvend uit en vind de locaties die het best bij jouw product passen!

Nederland

Wat we in Nederland zien is dat de “Echte Bakkersgilde” met een percentage van 26,28% het grootste aandeel heeft, gevolgd door Bakker Bart (11,38%) en Multi-Vlaai (5,58%). Nederland is het land met het hoogste aantal bakkerijen dat aangesloten is bij een keten: meer dan 1/3 van alle bakkerijen is onderdeel van een keten. Dus wil je snel je afzet vergroten en je focussen op ketens, dan kan Nederland een goede plek zijn om van start te gaan!

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is er, net als in Nederland, één grote keten die het grootste aandeel in de markt heeft. Met een percentage van 26,57% heeft Krispy Kreme de overhand in de Engelse markt. Het aantal bakkers dat in het V.K. bij een keten hoort, ligt onder de 10%.

Duitsland

In Duitsland is de verdeling van bakkerijen gelijkmatiger dan in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met een percentage van 7,24% heeft Bäckerei K+U het grootste aandeel in de Duitse markt maar met een percentage van 6,76% zit Schäfers Brot & Kuchen er niet ver achter. In Duitsland hoort iets minder dan 20% bij een keten, maar het absolute aantal is in Duitsland het hoogst van alle landen. Dus als je een van de ketens aan je weet te binden, kan je je afzetmarkt direct een boost geven!

Frankrijk

In Frankrijk heeft Banette bijna de helft van de totale markt in handen. Met een percentage van 45,22% zijn zij met afstand de grootste in Frankrijk, Marie Blachère volgt op de tweede plaats met een aandeel van 19,37%. Het aantal zelfstandige bakkerijen in Frankrijk, is meer dan 90% van alle bakkerijen. Dus als je specifiek op zoek bent naar veel onafhankelijke bakkerijen, dan is Frankrijk een goed land om te beginnen. Het is een erg groot land, dus het kan lastig zijn om deze enorme markt te bewerken met jouw salesteam.

Kan je hulp gebruiken met het bewerken van zo’n grote markt? Neem contact op met onze collega’s van Roamler en zie hoe zij je kunnen helpen met hun flexibele field-sales force!

België

In België hebben bakkerij Aernoudt en bakkerij Vangrootloon het grootste aandeel in de Belgische bakkerij markt. Met een percentage van 14,92% is bakkerij Aernoudt de grootste van België, maar met een percentage van 13,26% komt bakkerij Vangrootloon dicht in de buurt. In België behoort maar 4% van alle bakkerijen tot een keten.

Luxemburg

In Luxemburg is er slechts één bakkerijketen. Met een marktaandeel van 100% is Fischer 1913 de grootste en enige bakkerijketen in Luxemburg. Het percentage bakkerijen dat is aangesloten bij een keten in Luxemburg ligt onder 1%. Als je op zoek bent naar een markt met relatief veel onafhankelijke locaties, kan Luxemburg een goed startpunt zijn.