19 mei, 2021

Het aantal eet- en drinkgelegenheden is vorig jaar, ondanks de coronacrisis, licht gestegen. In december 2020 waren er in Nederland zo’n 47 duizend restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons, terwijl dit er een jaar eerder nog 46,7 duizend waren. Samen met LocalFocus is het verloop van de horecagelegenheden hieronder in kaart gebracht. Gebruik de interactieve grafieken om de verschillen te bekijken of om in te zoomen op je provincie of gemeente. 

Dit valt op in de regionale cijfers:

  • In bijna alle provincies steeg het aantal eet- en drinkgelegenheden in ‘coronajaar’ 2020. Flevoland kende met 2,6 procent de grootste groei. Alleen in Limburg daalde het aantal horecazaken licht.
  • Van de twintig gemeenten met de meeste horecazaken, groeide het aantal eet- en drinkgelegenheden vorig jaar het hardst in Tilburg en Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt.
  • In de gemeenten Maastricht en Apeldoorn was juist sprake van een daling van het aantal horecazaken.

Wil je zelf op zoek naar locaties die passen bij jouw product? We helpen je nu, door samen op zoek te gaan naar 10 gratis leads die bij jouw product passen! Laat hier je gegevens achter en Julia neemt contact met je op om te kijken wat het beste bij jouw bedrijf past!

Over de cijfers

Onder horeca locaties vallen in dit geval restaurants, bars/cafés, fastfoodzaken (snackbars, shoarmazaken en andere fastserviceconcepten zoals pasta to-go), koffietenten, lunchrooms en broodjeszaken, afhaal- en bezorgrestaurants en ijssalons. Hierbij gaat het om fysieke eet- en drinklocaties: cateraars tellen in deze cijfers niet mee. Ho(s)tels zijn niet meegenomen.

Bekijk in deze grafiek de cijfers per provincie en gemeente:


Op deze kaart is de procentuele verandering van het aantal horecagelegenheden per gemeente te zien.

Meeste groei in eerste kwartaal van 2020

De toename van horecalocaties vond vooral plaats in het eerste kwartaal van 2020, nog voordat de coronacrisis uitbrak. In de tweede helft van het jaar werden minder zaken geopend, en nam ook het aantal sluitingen toe. De steunmaatregelen van de overheid hebben veel horecazaken in leven gehouden. Het CBS becijferde eerder dit jaar dat driekwart van de horecazaken vorig jaar aanspraak maakte op coronasteun. Het aantal eet- en drinkgelegenheden steeg vorig jaar overigens niet in alle horecasegmenten. Vorig jaar nam het aantal ouderwetse kroegen en het aantal restaurants juist licht af.  De afhaal- en bezorgrestaurants, die tijdens de maatregelen vorig jaar gewoon open mochten blijven, hadden een positiever verloop. Deze sector groeide flink, met bijna 7%. Ook het aantal bezoeken aan deze locaties was hoger dan tijdens de eerste lockdown.

Ook in Amsterdam en Rotterdam is een stijging in het aantal horecalocaties waar te nemen. Ondanks dat er in een aantal postcode gebieden van Amsterdam een daling was, is er in een groot deel van de stad een toename van meer dan 5% te zien. In Rotterdam is de toename minder groot, maar is in veel gebeiden het aantal locaties nog steeds licht gestegen. De grootste daling is op de Maasvlakte, een daling die deels te verklaren is door de afname van de overslag in de haven in 2020.


Wil je zelf op zoek naar locaties die passen bij jouw product? We helpen je nu, door samen op zoek te gaan naar 10 gratis leads die bij jouw product passen! Laat hier je gegevens achter en Julia neemt contact met je op om te kijken wat het beste bij jouw bedrijf past!