01/09/2021

Midden augustus werd bekend dat de discotheken nog tot 1 november dichtblijven, maar hoe gaat het met de discotheken tijdens de Coronacrisis? Sinds maart 2020 zijn discotheken en clubs gesloten in Nederland. Dit is het gevolg van de maatregelen om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Eerder werd 1 september als datum voor een mogelijke heropening van nachtclubs en discotheken genoemd, maar in verband met het voortdurende besmettingsrisico gaat dat niet door. Ondanks dat de Corona steun aan bedrijven stopt, worden clubs en discotheken nog wel ondersteund. De verwachting is dat de druk op het voortbestaan van deze ondernemingen zal toenemen in de komende periode.

Ook voor de Coronacrisis was er al een daling te zien in het aantal discotheken. Steeds meer discotheken veranderde hun concept van een concept met een dj waar ‘s nachts publiek naartoe komt om te dansen, naar de mogelijkheid om er te kunnen ontbijten, lunchen en/of dineren. Deze trend die ‘blurring’ (het vervagen van een klassiek beeld van een oorspronkelijke organisatie) genoemd wordt is een van de voornaamste redenen dat discotheken zijn afgenomen. Simpel gezegd, de traditionele discotheken verdwijnen en maken plaats voor nieuwe concepten waar overdag ook activiteiten te doen zijn.

Een andere verklaring voor de afname in discotheken is de groei van de festival sector. Waar in 2012 nog 130 dance festivals jaarlijks werden gehouden waren dat er in 2019 1.124. Amsterdam Dance Event trok in 2019 400.000 bezoekers (in 2012 nog 200.000) die afkwamen op ruim 2.500 artiesten. Volgens een onderzoek gevoerd door ING ligt de gemiddelde besteding op een festival op circa € 150, wat 10 keer hoger ligt dan de gemiddelde besteding in een discotheek. Door de grote uitgaven die op dit soort festivals gedaan worden, is het logisch dat niet ook nog naar een discotheek gaan.

Dus hoe gaat het met de discotheken tijdens de Coronacrisis? In 2021 zien we een stabiliserend beeld qua openingen en sluitingen. In sommige verschillende provincies is een positieve ontwikkeling te zien. Deze is positieve ontwikkeling is in Noord- en Zuid-Holland het best zichtbaar, opvallend is dat Limburg het goed doet. De verwachting was dat het aantal discotheken sterk zou dalen. Limburg doet het relatief goed ten opzichte van de andere provincies ‘onder de rivieren’; Noord-Brabant (-4%) en Zeeland (-17%) zien een aanzienlijk deel van hun discotheken sluiten op dit moment. Verder bleef het in veel provincies dit jaar stabiel ten opzichte van 2020, dit zou wellicht kunnen komen door de regelingen van de overheid om deze ondernemingen te helpen.

De stabilisering in 2021 kan wellicht het gevolg zijn van toegenomen vertrouwen onder ondernemers, dat COVID (en daarmee de maatregelen) eerder zou verdwijnen dan daadwerkelijk het geval was. Helaas is dat op dit moment niet zo en is het voor ondernemers wachten op betere tijden.