29/09/2021

Op 14 september werd bekend gemaakt dat op 25 september de nachtclubs en discotheken weer hun deuren mochten openen, zij het tot 00:00. Sinds maart 2020 zijn discotheken en nachtclubs gesloten in Nederland. Dit is het gevolg van de maatregelen om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Dus hoe gaat het nu met de discotheken in Nederland?

Ook voor de Coronacrisis was er al een daling te zien in het aantal discotheken. Steeds meer discotheken veranderde hun concept van een concept met een dj waar ‘s nachts publiek naartoe komt om te dansen, naar de mogelijkheid om er te kunnen ontbijten, lunchen en/of dineren. Deze trend die ‘blurring’ (het vervagen van een klassiek beeld van een oorspronkelijke organisatie) genoemd wordt is een van de voornaamste redenen dat discotheken zijn afgenomen. Simpel gezegd, de traditionele discotheken verdwijnen en maken plaats voor nieuwe concepten waar overdag ook activiteiten te doen zijn.

Een andere verklaring voor de afname in discotheken is de groei van de festival sector. Waar in 2012 nog 130 dance festivals jaarlijks werden gehouden, waren dat er in 2019 1.124. Amsterdam Dance Event trok in 2019 400.000 bezoekers (in 2012 nog 200.000), die afkwamen op ruim 2.500 artiesten. Volgens een onderzoek gevoerd door ING ligt de gemiddelde besteding op een festival op circa € 150, wat 10 keer hoger ligt dan de gemiddelde besteding in een discotheek. Door de grote uitgaven die op dit soort festivals gedaan worden, valt het te verklaren dat men niet ook nog naar een discotheek gaat.

Wil je in sneltreinvaart de beste discotheken voor jouw product vinden? Probeer Data Outlet X nu 30 dagen gratis!

Dus hoe gaat het met de discotheken tijdens de Coronacrisis? In 2021 zien we een stabiliserend beeld qua openingen en sluitingen. In sommige verschillende provincies is een positieve ontwikkeling te zien. Deze positieve ontwikkeling is in Noord- en Zuid-Holland het best zichtbaar, opvallend is dat Limburg het goed doet. Limburg doet het relatief goed ten opzichte van de andere provincies ‘onder de rivieren’; Noord-Brabant (-4%) en Zeeland (-17%) zien een aanzienlijk deel van hun discotheken sluiten. Verder bleef het in veel provincies dit jaar stabiel ten opzichte van 2020, dit zou wellicht kunnen komen door de regelingen van de overheid om deze ondernemingen te helpen.

De stabilisering in 2021 kan wellicht het gevolg zijn van toegenomen vertrouwen onder ondernemers, dat COVID (en daarmee de maatregelen) eerder aan het verdwijnen zijn. Hopelijk brengen deze laatste versoepelingen wat verlichting voor de discotheken in Nederland.