Analyse – Als de restaurants dicht moeten blijven met de kerstdagen verliest deze horecatak rond de 400 miljoen aan omzet aan de supermarkten. 30% tot 40% daarvan (gemiddeld 35%, red.) is de inkoop eten en drinken. En bij sluiting van de horeca wordt dit gekocht in de retail. Dat is becijferd door onze data-analist, Rien de Koning van Datlinq.

De cijfers zijn afkomstig van het Out-of-Home Shopper monitor Onderzoek dat de consumentenaankopen registreert in de buitenhuismarkt. In Nederland wordt 10 procent van de horecaomzet gerealiseerd in de decembermaand. De feestmaand is een belangrijke maand voor zowel horeca als retail. De kerstinkopen voor de supermarkten bedragen 2,5 miljard per jaar. Een volledige lockdown van de restaurants betekent dat er 400 miljoen extra bij de supermarkten terecht komt. Maar zelfs wanneer de horeca wel open mag, zal met voldoende afstand tussen de tafels de bezettingsgraad op zo’n 50 procent komen te liggen en betekent het altijd nog een verschuiving van 200 miljoen er bij voor retail.

Vraag is of de supermarkten deze extra piek van wel aankunnen? De omzet ligt nu al 7% hoger dan vorig jaar en met de sluitingsdreiging van horeca komt daar dan nog eens 8% tot 15% van de maandomzet erbij in enkele dagen.

De horeca zal de uitdaging aan moeten om met gerichte campagnes en aanbiedingen de kerstmaaltijden onder de aandacht te brengen van consumenten. Niet de standaard maaltijden, van rond de tien euro, die gebruikelijk is bij thuisbezorgen, maar juist een aangeklede kerstmaaltijd. Horecabedrijven kunnen daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Rien de Koning: “Met kerst gaat het niet om de pizza of broodje hamburger die normaal wordt thuisbezorgd. Het moet een bovengemiddelde maaltijd zijn, dat vraagt toch overtuiging bij de consument. Het feit van overvolle supermarkten waar mensen over elkaar heen buitelen, kan helpen als volwaardig alternatief te worden gezien.”

Benieuwd naar meer inzichten of wat onze database voor jou kan betekenen?

Neem contact met ons op