Iedereen aan de ‘Datafuus’

Iedereen weet het inmiddels: de impact van de corona-maatregelen op het bedrijfsleven is enorm, de wereld staat op zijn kop. Onze foodservicemarkt zit in de hoek waar harde klappen vallen. Heel veel locaties zitten door de tijdelijke sluiting in de gevarenzone en een groot deel zal uiteindelijk de deuren definitief moeten sluiten. De laatste voorspellingen geven aan dat dit wel eens boven de 30% zou kunnen uitkomen. En niet alleen de horeca, maar ook andere FMCG zaken zoals drogisterijen, kappers en convenience stores hebben het in heel Europa zwaar te verduren.

Als er iets duidelijk is, is dat we niet terug gaan naar het oude bekende. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Waar sommige bedrijven gaan stoppen, zullen andere met nieuwe initiatieven komen of doorstarten met een aangepast concept dat past bij de veranderde samenleving.

In de Datlinq Database met Europese FMCG locaties zien we nu al een flinke toename van locaties die definitief gesloten zijn. Voor het afgelopen kwartaal staan er alleen in Nederland al 35% meer locaties klaar die we moeten verwijderen dan in dezelfde periode vorige jaar. Dit zijn rond de 3.000 locaties op een totaal van rond de 40.000. Het komt neer op 7,5% per kwartaal en 30% van alle locaties op jaarbasis.

Deze grote verschuivingen in de markt vormen een grote uitdaging voor alle leveranciers. Hoe houd je jouw opgebouwde klantenbestand bij nu dit in zo’n snel tempo aan het wijzigen is? Waar in “de oude wereld” de meeste dynamiek beperkt was tot enkele bekende kanalen, geldt dit nu voor de gehele markt. Wat altijd al uitdagend was voor de indirecte foodservicemarkt, wordt nu zo goed als onmogelijk. Gevolg is een chaos in de aansturing van marketing- en salesactiviteiten. Neem daarbij de onvermijdelijke budgetdruk die bij iedereen gaat ontstaan, dan is de opgave wel duidelijk. Opschonen van de data om zo effectief mogelijk te werk te gaan.

Een Datafuus (=data infuus) kan helpen om jouw klanten- en prospectbestand zo schoon mogelijk te houden. Door een koppeling met onze Datlinq Places heb je altijd de laatste gegevens beschikbaar en kun je direct actie ondernemen op sluitingen of nieuw geopende locaties. In onze database worden continue gegevens gewijzigd op basis van online bronnen. Minimaal 10x per jaar wordt gecheckt of een onderneming nog actief is op social media, of ze reviews hebben gekregen en of er een ander teken van leven is (nieuwe menukaart, social media posts, aanbiedingen, actieve reservering mogelijk). Natuurlijk verwerken we ook de standaardbronnen als in- en uitschrijvingen en faillissementen, maar deze gegevens lopen vaak ver achter op informatie die via online bronnen te verkrijgen is.

Om te koppelen aan ons “Datafuus” hebben we een API beschikbaar waarmee je de data van Datlinq Places rechtstreeks in jouw bestaande CRM systeem kunt laten lopen. Onze experts helpen graag voor een optimale match met en update van jouw bestaande bestand.

Zie je op tegen de technische uitdaging van een API en wil je er liever helemaal geen omkijken naar hebben? Dan is de all-in-one solution van Datlinq Places met Salesmapp de perfecte oplossing. Via Salesmapp werkt jouw marketing en sales dan direct op de meest actuele database en wordt het beheer hiervan helemaal uit handen genomen; volledige focus op jouw klanten dus! Salesmapp biedt alle functionaliteit die je onderweg of op kantoor nodig hebt.

Met onze nieuwe Virtual Assistant optie wordt het nieuwe werken nog gemakkelijker om in contact met je klanten te blijven. Salesmapp kun je in combinatie met Datlinq Places in heel Europa gebruiken. Iedere nieuwe locatie die je zelf nog toevoegt, wordt direct opgenomen in het algemene onderhouds- en verrijkingsplan.

Uiteraard is de combinatie Salesmapp, Datlinq Places en een API koppeling naar bestaande systemen ook mogelijk, waardoor je the-best-of-both-worlds krijgt.

Ben je benieuwd naar de locaties binnen Datlinq Places die het beste passen bij jouw producten? Maak dan gebruik van de Datlinq Recommender, de tool voor data-gestuurde aanbevelingen van foodservice locaties. Op basis van jouw voorkeuren en slimme A.I. modellen vinden wij de relevante leads binnen de foodservice. Ook kan er een best estimate gemaakt worden over de vitaliteit van de locatie door een combinatie te maken van consumentenbeoordelingen en initiatieven van de ondernemer zelf. Denk daarbij aan het gaan bezorgen van maaltijden, andere inrichting, aanpassingen assortiment etc.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? We helpen je uiteraard graag verder! Neem contact op met marketing@datlinq.com.

Terug naar overzicht

Lees meer

Manager Key Accounts Datlinq Jasper

Hi there,

Onze Manager Key Accounts Jasper beantwoordt graag je vragen!