De gezelligste tijd van het jaar (Kerstmis) komt steeds dichterbij en in ons vorige artikel hadden we het al over slijterijen (deze gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!). In dit artikel tonen we, aan de hand van onze data, hoe de verdeling van kaas-/delicatessenwinkels is. Door deze data te publiceren laten we je zien waar wij jullie bij kunnen helpen verder in te groeien. En om er dus achter te komen of jij jouw markt al volledig benut, of dat je toch onze data nodig hebt om het maximale uit je product te halen! 

(Met kaas-/delicatessenwinkels bedoelen we alleen de winkels die gespecialiseerd zijn in de verkoop van kaas en anderen delicatessen en dus bijvoorbeeld geen supermarkten die ook kaas e.d. verkopen. De percentages hebben we berekend door te kijken naar het totaal aantal kaas-/delicatessenwinkels in de betreffende landen, en deze vervolgens te delen door het aantal kaas-/delicatessenwinkels per land)

Wil jij jouw sales nog een laatste boost geven voordat 2022 begint? Klik hier en start meteen met je 30 dagen gratis proefperiode van DOx!

Met onze data kunnen wij marktinzichten zien binnen verschillende markten. Bijvoorbeeld:

  • Waar worden welke producten het meeste gekocht?
  • Wat is populair binnen jouw markt en wat niet.
  • Wat is het consumentengedrag binnen jouw markt?
  • Wat zijn de voorspellingen voor jouw markt, en hoe heeft jouw markt het afgelopen jaar gedaan.

Als we dan kijken naar onze data zien we dat van de totale kaas-/delicatessenwinkel markt, Nederland met 24,90% en Frankrijk met 32,77% de grootste zijn in de meegenomen landen. Deze landen staan ook bekend om hun kazen dus helemaal verassend is het niet. Zo zijn klanten van ons, die gespecialiseerd zijn in binnen deze markt, met deze data in deze landen aan de slag gegaan om hun omzet te verhogen. Mocht je dus net zoals jouw concurrenten op zoek zijn naar de beste landen om jouw kaas gerelateerd product massaal te verkopen, is het wellicht verstandig om eerst op de Nederlandse en Franse markt te richten.

België met 16,42% en het Verenigd Koninkrijk met 16,05% zijn de volgende in de lijst wat betreft het marktaandeel. Percentueel zijn ze kleiner dan Nederland en Frankrijk, maar qua oppervlakte zeker niet. Daar iets onder ligt nog Duitsland met een aandeel van 9,76% in de totale kaas-/delicatessenwinkel markt.

Met een marktaandeel van 0,11% sluiten we met Luxemburg deze lijst af. Luxemburg, het kleinste land in de lijst, is ondanks zijn grootte een interessant land voor bijvoorbeeld product testing.

Al met al zien we dus in Nederland en Frankrijk de meeste kaas-/delicatessenwinkels in de meegenomen landen. Met Luxemburg procentueel gezien met de minste winkels. Maar wat als we deze landen iets nauwkeuriger bekijken, op NUTS 2 niveau, wat zien we dan gebeuren?

Met 5 winkels per 10.000 inwoners zijn Basse-Normandie, Auvergne, Lincolnshire, de provincie West-Vlaanderen en Corse de grootste NUTS 2-gebieden binnen de door ons onderzochte landen. Ook kan worden vastgesteld dat in Frankrijk de spreiding goed is, met 3 winkels per 10.000 inwoners in de meeste gebieden. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen is het aantal winkels per 10.000 inwoners 1 in alle gebieden op 3 na.