Waar is er nú plek op het terras?

Je kijkt er misschien dit jaar met die matige lente al wat langer naar uit: de eerste keer terrasje pakken zonder jas. En dan steeds met je stoel meeschuiven met de zon. Fijn. Maar je bent niet alleen, dat weet je ook. En hoewel we je niet kunnen vertellen waar er op dit moment nét een tafel vrij komt, weten we wel alles over de terrassen in Nederland. Welke stad heeft de meeste en de grootste?

Hoe gaat het met de terrassen in de Nederlandse steden?

Goed, blijkt uit cijfers van Datlinq Places. In de afgelopen vijf jaar nam het aantal terrassen in heel Nederland toe met zo’n 10 procent.


Amsterdam is, niet geheel verrassend, veruit koploper: de hoofdstad heeft twee keer zoveel terrassen als de nummer 2, Rotterdam, gevolgd door Den Haag.

Waar is de terrasdruk hoog?


Grote steden hebben meer terrassen, dat is logisch. Maar welke stad heeft nou de meeste terrassen per inwoner? Stel, álle inwoners van een stad willen tegelijk naar een terras. Met hoeveel stadsgenoten moet je het terras dan delen? Kortom, hoe is het met de terrasdruk in jouw stad?

Het krapst is het in Utrecht: daar moeten gemiddeld 651 inwoners één terras delen. Zie dan maar eens iets drinken te bestellen. Opvallend is dat Rotterdam – ondanks een tweede plek in de terrassen top-10 – pas op de zevende plek staat als het gaat om terrasdruk, ondanks die fikse stijging in het aantal grote terrassen het afgelopen jaar.

Beter gaat het al in Maastricht, maar ook hier ‘winnen’ de Amsterdammers het comfortabel: ‘slechts’ 378 mensen per terras. Dat lijkt rustig, maar de voorwaarde is wel dat alle toeristen een dagje Keukenhof doen, natuurlijk.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je vragen!