Kleine Sappen Merken Doen Het Goed In Hun Thuis Provincie

Fruitsappen zijn een trendy alternatief voor frisdranken in veel horecalocaties. Naast dat ze natuurlijk lekker zijn, is het een makkelijke manier voor de consument om genoeg vitamines binnen krijgen. Maar wat zijn de grootste merken binnen deze markt, hoe zijn hun distributieaandelen verdeeld per provincie en waar doen de kleine merken het goed? In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken met data uit onze eigen Market Monitor!

Minute Maid Grootste Merk

Het grootste merk wat betreft distributieaandeel in bijna heel Nederland is Minute Maid. Zelfs in Friesland, waar ze het “slechtst” scoren, weet Minute Maid alsnog 25,2% van de totale distributie te vergaren. Hun grootste distributie hebben ze in Noord-Brabant, waar ze 41,6% van de distributie in handen hebben.

Een kleinere speler, Looza, doet het ook goed in Noord-Brabant met een distributieaandeel van 6,7%. Misschien ook niet zo gek, aangezien deze provincie voor dit Belgische merk dichtbij hun productielocatie in Borgloon ligt.

Grootste Distributie in Thuis Provincie

Wij zien vaker dat bedrijven het beste scoren in de provincie waar ze vandaan komen of waar ze een productielocatie gevestigd hebben. Appelaere heeft bijvoorbeeld gemiddeld gezien door heel Nederland een distributieaandeel dat varieert tussen de 0,6% en 3,6%, maar in Zeeland behalen ze een buitengewoon goed aandeel van 25,5%. Ook Schulp, gevestigd in de provincie Utrecht, behaalt het beste resultaat in hun thuismarkt met 13% vergeleken met 1% in Zeeland en 8,2% in Noord-Holland.

Groei in Verse Sappen

Ook zijn vers geperste sappen (‘Freshly squeezed juice’ in het interactieve kaartje) steeds beter verkrijgbaar. Deze sappen worden door de horecagelegenheid zelf geperst en passen erg goed in de gezondsheidstrend van de afgelopen jaren. In het plaatje hieronder zie je de groei in distributie van verse sappen sinds april 2017.

De groei in distributie van verse sappen sinds april 2017 is het grootst in Friesland, Overrijssel en Zuid-Holland, waar de distributie gegroeid is met 9,1%, 9,8% en 9,3%, respectievelijk. Dit betekent natuurlijk niet dat in de overige provincies minder verse sap wordt gedronken. Vooral in Noord-Holland en Utrecht wordt namelijk al jarenlang erg genoten van dergelijke sappen.

Let’s Meet!

Naast informatie over sappen, weten wij ook alle OOH foodservice locaties in West-Europa te vinden en hebben wij veel kennis over de colamarkt, de biermarkt en nog veel meer. Ben je benieuwd naar wat wij weten over jouw markt? Kom dan gerust eens langs bij ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een berichtje naar info@datlinq.com!

Rooftop Sessions

Je bent van harte welkom op onze Rooftop Session op 13 juni 2019 over frisdrank & sappen. In deze sessie praten we je bij over de trends en ontwikkelingen in deze categorie. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!