Koffie gemaakt van verse bonen in de lift

Waar in een ver verleden de meeste koffie in Nederland nog vaak gezet werd als filterkoffie, is dat tegenwoordig al lang niet meer zo. In de afgelopen jaren is in de hele foodservice markt (consumptie buitenshuis) het gebruik van met name verse bonen sterk toegenomen. In restaurants, coffeebars en lunchrooms is het gebruik van bonen koffie het hoogst maar ook in andere foodservice segmenten is er een sterke groei van koffie gemaakt met verse bonen waarneembaar.

Distributie koffiezetmethodiek verse bonen per segment

Distributie koffiezetmethodiek in subsegmenten Restaurants en Bar/Cafe’s

Volautomaat of Halfautomaat bonen machines

De opkomst van bonen koffie zien we terug in zowel het gebruik van de halfautomatische apparaten als de volautomaat bonenmachines. De halfautomaat zien we vaker terug in de horeca omdat deze wordt bediend door een barista. De volautomatische bonenmachine zien we vaker terug in kantoor omgevingen maar ook in hotels en de recreatieve sector.

Distributie volautomaat in selectie foodservice subsegmenten

Distributie halfautomaat in selectie foodservice subsegmenten

Regionale verschillen in zetmethodiek

Ook regionaal gezien zijn er verschillen in de zetmethodiek. In Utrecht wordt er maar liefst in 89% van de restaurants en bar/cafés gebruik gemaakt van verse bonen. In Groningen ligt dit percentage op nog maar 75% en ook in Friesland is filter koffie nog een relatief veel gebruikte zetmethodiek in restaurants en bar/café’s.

Koffiezetmethode per Provincie in subsegmenten Restaurants en Bar/Cafe’s

Wat Weet Datlinq over Jouw Markt?

Alle bovengenoemde informatie is afkomstig uit onze Market Monitor. Dankzij deze tool weten wij veel over het gebruik van categorieën en merken in allerlei verschillende markten. Ben je benieuwd wat wij weten over jouw markt? Kom dan langs op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een berichtje naar info@datlinq.com!

50% korting op Market Monitor

Profiteer in de maand november nog van ons speciale eindejaarsaanbod en ontvang 50% korting op een Market Monitor jaarrapport!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!