Het is geen nieuwtje dat Nederlanders van een stevige bak koffie houden. Al jaren staat Nederland in de top 5 van ‘landen met de hoogste koffieconsumptie.’ Alleen de Scandinavische landen, met uitzondering van Zweden, scoren hoger volgens de statistieken van de International Coffee Organization. Maar hoe staat het met de koffietrends in ons kikkerlandje? Zijn er ook verschuivingen te zien in ons koffiepatroon als het gaat om het drinken van koffie in de horeca?

Die zijn er zeker. Met de informatie uit onze  Market Monitor kunnen wij de aanwezigheid van verschillende soorten koffieautomaten in de horeca analyseren. Hierdoor kunnen we te weten komen welke koffiesoort er gedronken wordt. De meest interessante bevinden hebben we op een rij gezet.

Filterkoffie of bonenkoffie

Ondanks dat (slow) filterkoffie een terugkeer lijkt te maken in hippe koffiebars, laten de cijfers zien dat filterkoffie de laatste jaren heeft plaatsgemaakt voor bonenkoffie. Wanneer we kijken naar de horecamarkt zien we dat ruim 80% gebruik maakt van hele bonen koffie; 50% van alle verkooppunten maakt gebruik van een halfautomaat, 30% maakt gebruik van een volautomaat. We leggen nog even kort uit wat dit inhoudt:

  • Volautomaat betekent dat de koffiemachine de koffiebonen vers maalt voor elk kopje koffie. Het koffiezetten gaat volledig automatisch. Zo’n koffiemachine bestaat meestal uit 10 verschillende voorgeprogrammeerde koffierecepten zoals lungo, cappuccino of espresso. Met één druk op de knop heb je dan je kopje koffie.
  • In tegenstelling tot een volautomaat, moet je bij een halfautomaat veel meer zelf doen. Bij zo’n machine werk je met een filterdrager die je vult met apart gemalen koffie van verse bonen. Je stampt deze koffie aan en vervolgens plaats je de filterdrager terug en zet je de espresso of de koffie

We zien dus dat verkooppunten in de horecamarkt momenteel het meeste gebruik maken van halfautomaten.

Regionale verschillen

In de Randstad, dat zijn de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, wordt het meeste koffie gedronken via vol- en halfautomaten. Het aandeel halfautomaten is hiervan het hoogste. Een aannemelijke reden voor dit hoge percentage is dat hier de meeste koffiebarretjes te vinden zijn. De afgelopen jaren heeft dit segment een flinke groei doorgemaakt. Er is al jaren een continue groei van hippe koffietentjes in steden als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht, waar verse koffie hoog in het vaandel staat. Wanneer we onze analyse verder uitsplitsen, zien we dat dit segment de meeste halfautomaten van alle segmenten in gebruik heeft, namelijk 63%.

Aandeel koffieautomaten in horeca

Binnen restaurants, van crêperie tot pizzeria en van eetcafé tot wokrestaurant, zijn de meeste bonenautomaten. 58% procent uit dit segment maakt gebruik van een halfautomaat, terwijl de resterende 29% gebruikt maakt van volautomaten. Selfservice restaurants maken van alle horeca segmenten het meeste gebruik van de volautomaat.

Top 10 gebruikte merken

Wat zijn dan de meest gebruikte merken koffiebonen? Als we kijken naar verkooppunten met volautomaten in de horeca dan is in ruim 13% Douwe Egberts het meest gekozen merk. De nummer 2, Peeze, volgt op grote afstand met 4%. Wat verder opvalt is de grote versnippering in de markt, waarbij de top 10 van merken samen slechts 45% marktaandeel heeft.

Rooftop Sessie

Datlinq organiseert 22 november een Rooftop Sessie op het kantoor aan de Blaak 16. Tijdens de sessie worden de trends en ontwikkelingen in de categorie Koffie gepresenteerd. De praktische, informele sessie is vooral bestemd voor (potentiële) klanten en opdrachtgevers.