Krimp in het Aantal Restaurants met Terrassen

In 2017 schreven we voor het laatst over de terrasaantallen in Nederland. Toen rapporteerden we dat het totaal aantal terrassen toegenomen was met 10% sinds 2012. Ook konden we zien dat Amsterdam het meeste aanbod had wat betreft terrassen. Zijn er in de afgelopen twee jaar dingen veranderd en hoe hard is de groei/krimp geweest in die periode? Reden genoeg om in dit artikel te kijken wat de huidige stand van zaken is binnen het segment Restaurants!

Aantal Restaurants met Terras Krimpt

Vanaf 2012 is het totale aantal restaurants met terrassen gegroeid met 12,9%. Echter, waar in de periode van 2012 tot 2018 jaarlijks groei werd ervaren, is in 2019 het aantal restaurants met terras lichtelijk afgenomen met 0,3%. Het totale aantal restaurants, inclusief diegene zonder terras, is sinds 2012 daarentegen toegenomen met 15%.

Als we inzoomen op de jaarlijkse veranderingen, zien we dat de krimp voornamelijk komt door de restaurants met kleinere terrassen. Het aantal restaurants met een terras van 1 tot 25 zitplekken is namelijk afgenomen met 1.5%. Ook het aantal restaurants met een iets groter terras is gedaald met 0,5%. Het aantal restaurants met >50 zitplekken op hun terras is daarentegen lichtelijk toegenomen of stabiel gebleven.

Vergelijking met Totale Horeca

We zien dus een krimp in het aantal restaurants met een terras. Maar hoe vergelijkt dit zich met de ontwikkeling in de totale horeca? Sinds 2012 is het aantal hotels, restaurants en cafe’s volgens onze data toegenomen met ongeveer 2,8%. Vergeleken met de groei van 12,9% van het aantal restaurants met een terras is dit dus een stuk minder.

Ook de krimp van de terrassen van het afgelopen half jaar valt mee in vergelijking met de totale horeca. In het afgelopen half jaar is het totale aantal horeca locaties namelijk afgenomen met 0,5%.

Den Haag Meeste Grote Terrassen

Op een stedelijk niveau is Amsterdam nog steeds het grootste wat betreft het aantal restaurants met een terras. Wel zien we dat Den Haag veruit de meeste terrassen heeft met 200 of meer zitplekken. Dit is het geval zowel absoluut als relatief gezien. Van de in totaal 372 restaurants met terras heeft namelijk 15% meer dan 200 zitplekken. Van het totale aantal restaurants met terras in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn daarentegen respectievelijk 1,3%, 2,1% en 2,5% van vergelijkbare grootte.

Wat Weet Datlinq over jouw Markt?

Datlinq heeft veel informatie over elk segment van de foodservice market. Daarnaast weten wij ook veel over merken en hoe de distributieaandelen verdeeld zijn. Ben jij benieuwd hoe Datlinq jouw bedrijf kan helpen? Kom dan gerust langs op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een berichtje naar info@datlinq.com!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!