Lunchrooms en coffeebars veroveren Nederlandse Horecalandschap.

Het aantal vestigingspunten in de Nederlandse horecamarkt maakte in 2016 een sterke groei door. De opvallendste groei vond plaats in het aantal lunchrooms (+16%) en coffeebars (+13%). In de top 15 steden is de groei van het aantal lunchrooms  in het afgelopen jaar gemiddeld 27% en in Rotterdam en Eindhoven groeide het aantal lunchrooms met meer dan 40%. In Amsterdam kwamen er sinds 2010 ruim 150 lunchrooms bij. Deze groei is niet-formulegedreven. Lokale ondernemers met nieuwe concepten drijven de groei.

Ontwikkeling lunchrooms in grote steden

 

De groei van het aantal lunchrooms en coffeebars wordt met name gerealiseerd doordat oude winkelpanden een nieuwe bestemming hebben gevonden. De hoge leegstand in veel winkelgebieden, en de consument die op zoek is naar meer beleving en gemak, zorgt er voor dat veel winkelpanden worden ingevuld door nieuwe horecaconcepten. Martijn de Bruin van Datlinq verwacht dat deze ontwikkeling in 2017 verder versnelt door het groeiende consumentenvertrouwen en de groeiende uitgave aan buitenshuis eten. Horecaondernemers spelen in zowel grote als kleine steden steeds beter in op ontbijt, tussendoor en lunchmomenten tijdens het winkelen en recreeren.

Ontwikkeling aantal lunchrooms en coffeebars

 

Lunchrooms en coffeebars vullen lege plekken in winkelgebieden het laatste jaar snel in met hulp van lokale overheden en hebben niet altijd een drankvergunning nodig om een succesvol concept neer te zetten. Zo groeit het aantal lunchrooms en coffeebars zonder alcoholische dranken in het assortiment. Als er bier wordt geschonken in deze zaken zijn lokale merken populair en sterk groeiend. Horecaondernemers zijn in het hele assortiment op zoek naar meer onderscheidend vermogen.

Dit zien we zeker terug in de non–alcoholische dranken (koffie, thee en frisdranken). Datlinq meet sinds 2010 het merkgebruik met de Market Monitor in de hele horecamarkt en een opvallende trend is dat lunchrooms en coffeebars steeds minder gebruik maken van de gevestigde merken. Ze onderscheiden zich o.a. met nieuwe concepten in frisdrank, water, sappen en ice tea. Zo stijgt het gebruik in de horeca van biologische, exclusieve en zelfgemaakte varianten sterk. Ook wordt er steeds minder gebruik gemaakt van de bekende merken koffie en thee.

Ontwikkeling coffeebars in grote steden

 

Ontwikkeling Belgie

 

Ook in België is de afgelopen jaren het aantal coffeebars en lunchrooms toegenomen.. Waren er in maart 2013 nog 269, in maart 2017 waren dat er 571.  Het afgelopen jaar is het aantal coffeebars in België gestegen met ruim 18 procent. De meeste coffeebars bevinden zich in Brussel of in Antwerpen, maar ook in steden als Gent en Leuven is een flinke toename zichtbaar.

Ook zijn er meer lunchrooms ten opzichte van voorgaande jaren. Begin 2013 waren er 855 en in 2017 waren dit er 1093. De groei van lunchrooms is wel minder in vergelijking met de coffeebars. Het afgelopen jaar is het aantal gestegen met een kleine 2 procent. De meeste lunchrooms bevinden zich in Antwerpen of Brugge. In Luik en Gent vond de afgelopen jaren een flinke groei plaats.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!