Medewerkers zijn de beste ambassadeurs

Peter Liesting, oprichter Datlinq: 

“Het is toch iets geks. Het lijkt een virus waarmee je besmet wordt wanneer je voor een foodfabrikant begint te werken: je gaat ook in je vrije tijd even checken of de producten van jouw bedrijf in een supermarkt of een benzinepomp aanwezig zijn, deze netjes in het schap staan en er voldoende voorraad is. Of tijdens een etentje even de menukaart controleren op gevoerde merken en aan de ober vragen of ze wel met het goede merk werken. Een bijna automatische handeling toch? Ik denk gewoon omdat je trots bent op jouw bedrijf!

Eigenlijk zonde dat we hier niks mee doen. We huren een buitendienst in die we gemakkelijk zouden kunnen helpen, als we met enige regelmaat checken of alles er nog goed bij staat. En ook zonder die buitendienst wil je toch graag je vinger aan de pols houden.

Stel je bent werkzaam bij een kleine snackproducent en er werken 30 man. Als iedereen nu in het weekend even binnenloopt bij een cafetaria of supermarkt in de buurt, of juist als je op vakantie bent en je staat op de camping. Als alle 30 medewerkers ieder weekend één locatie bezoeken heb je al snel 1.500 Perfect Store metingen per jaar! Dit aantal kan natuurlijk hard oplopen als je meerdere locaties per week doet.

Ook een mooi initiatief vind ik de ‘Week of Joy’ van Unilever waarbij alle medewerkers een dag op pad gaan om locaties op ijs te checken. Je creëert niet alleen meer betrokkenheid bij wat er buiten precies gebeurt, maar je kan tevens zien welke er aan het Perfect Store concept voldoen. Google maar eens op ‘Week of Joy’en zie hoe ze dat aanpakken.

Met al deze metingen wordt het je buitendienst bovendien gemakkelijker gemaakt. Zij weten nu waar ze wel of niet naar toe moeten, waardoor ze effectiever zullen bezoeken. De ervaring leert dat het voor een buitendienst veel leuker wordt als een bezoek nuttig is en ze niet voor niets voor de deur staan. Niet zelden kom ik scores van max 2 effectieve bezoeken per dag tegen.

Datlinq kan jouw organisatie helpen met het opzetten van deze extra handjes. De Outlet Scanner is ontwikkeld om op locatie foto’s te nemen, barcodes te scannen, lijstjes te checken etc. Uiteraard helpen we ook graag met jouw concept voor de Perfect Store.

Medewerkers zijn je beste Ambassadeurs, gewoon omdat je trots bent op je werk!”

 

Peter Liesting heeft als eigenaar van Datlinq bij meer dan 100 FMCG bedrijven in de marketing en sales keuken mogen kijken. Bij grote merken als Unilever, Friesland Campina, Coca Cola en Redbull, maar ook bij kleinere bedrijven heeft hij inspiratie opgedaan voor zijn boek de Perfect Store.

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!