Mijn fascinatie voor data

Peter Liesting, oprichter Datlinq: Mijn fascinatie voor data

Ik denk dat het zo’n jaar of 20 geleden is, dat het is ontstaan. In die tijd ging ik als jonge marketeer met enige regelmaat mee met de buitendienst op pad. Nieuwe klanten bezoeken, om uit te zoeken waar die nu precies behoefte aan hebben en ze wat nieuwe innovaties voor te leggen. Samen met Johan, een ervaren rot, stond ik voor de deur en hij bromde iets van ‘30 dozen’. ‘Wat bedoel je Johan?’, vroeg ik dan en Johan begon te vertellen. Want ja, vertellen dat kan hij.

‘Kijk eens goed om je heen en vertel me wat je ziet. Zie je daar die supermarkt, en verderop staan een paar jongeren te hangen. Dat betekent dat er een school in de buurt zit, anders hadden ze wel op school gezeten om 11.00 uur ‘s ochtends. Daar zie je een bakker en een slager en een slijterij. Dat houdt in dat er dagelijkse boodschappen worden gedaan hier. Geen restaurant of café in de buurt waardoor je ook weet dat ze het niet moeten hebben van de nachtbrakers. Klein terrasje voor deur en geopend vanaf 12.00 uur. Dus pakken ze nog wat lunch mee. Waarschijnlijk leerlingen van de school’.

Daarna stapte we naar binnen en vertelde hij verder. ‘Schone zaak, ziet er keurig uit, een paar tafeltjes en een gokkast, met een kruk voor de afhalers. Het assortiment is breed, dat zie je doordat er wel 6 soorten kroketten in het assortiment zitten. Dat is vrij veel maar geeft aan dat ze een breed publiek willen bedienen en het de klant naar de zin willen maken. Let ook op de prijs van een frietje met’.

Een dame verschijnt met een vriendelijke lach en Johan stelt ons voor. Hij doet zijn verhaal en van achter wordt haar man erbij geroepen. Het betoog van Johan slaat aan, de man besluit het te willen proberen omdat zijn huidige leverancier al tijden niks van zich liet horen. Ook het advies van Johan om met iets dikkere friet te werken om de smaakervaring te verbeteren hielp daarbij. ‘Hoeveel dozen gebruikt u in de week?’ vroeg ik wel heel nieuwsgierig nu. De man moest even denken en zei:  ‘30 dozen in de week.’ Johan keek me even aan en gaf me een knipoog.

Ik moet er nu weer regelmatig aan denken. Wat was ik onder de indruk van zijn skills en wat zou het te gek zijn als we deze informatie altijd van te voren hadden. Want toegegeven, het was natuurlijk niet altijd raak. Eigenlijk had je geluk als er 1 of 2 van deze deals per dag werden gemaakt. Dat was niet toe te rekenen aan Johan, maar aan de gebrekkige informatie. Het idee van Datlinq was daarmee ontstaan en ik ben gestart met het verzamelen van informatie om Johan en alle andere vertegenwoordigers te ondersteunen. Geen makkelijke opdracht, want de totale markt van foodservice bestaat alleen al in Nederland uit meer dan 100.000 locaties.

Inmiddels is Datlinq uitgegroeid tot een internationale organisatie die Data verzamelt en leveranciers ondersteunt met de keuzes voor de outlets die ze zouden kunnen bewerken. Gegevens worden veelal gecrawld en bewerkt. Door menukaarten en reviews weten we inmiddels veel meer over individuele locaties, waardoor bezoeken veel effectiever zijn.

Door het gebruik van Big Data zijn we steeds beter in staat voor leveranciers te voorspellen wat de meest interessante locaties zijn en wat je daar exact zou moeten aanbieden. De kennis van Johan zit nu in de database en reikt veel verder dan hij ooit zou kunnen weten. Dit opent niet alleen mogelijkheden voor de buitendienst, maar helpt ook een marketeer om veel gerichter ondernemers te benaderen en te adviseren. Uiteraard moet je daarvoor dan wel een opt-in van de ondernemer hebben gekregen.

Met Outletscanner hebben we nu de mogelijkheid ontwikkeld om snel en effectief deze opt-in te verzamelen en onderhouden. Neem contact met ons op als je meer wil weten over micro segmentatie en Outletscanner.

 

Peter Liesting heeft als eigenaar van Datlinq bij meer dan 100 FMCG bedrijven in de marketing en sales keuken mogen kijken. Bij grote merken als Unilever, Friesland Campina, Coca Cola en Redbull, maar ook bij kleinere bedrijven heeft hij inspiratie opgedaan voor zijn boek de Perfect Store.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!