Het is inmiddels duidelijk dat de bijzondere tijden nog tot december aanhouden. Hoewel het aantal sluitingen in de horeca nog overzichtelijk is, zal de golf pas echt op gang komen als de deuren weer open mogen en de ondersteuning wegvalt. Wij zien in onze database, met alle locaties voor eten en drinken, al een stijging van het aantal sluitingen in enkele steden. In onderstaande grafiek is een overzicht te zien van de aantallen en percentages, van locaties die wij tot en met oktober hebben verwijderd. De zwarte lijn geeft het gemiddelde over een jaar weer.

Figuur 1: Sluitingen eet- en drinkgelegenheden per stad

In een normaal jaar sluiten er rond de 10% van de restaurants en cafés over een heel jaar. Dit aantal is eind oktober al bereikt. Met name de laatste maanden is het aantal sluitingen aan het toenemen, waar in de zomer de aantallen nog juist onder het voorgaande jaar lag. Er zijn echter grote verschillen in de steden. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn hard getroffen door de maatregelen van de tweede golf. In andere steden zoals Alkmaar, Groningen en Zwolle is het niveau nog zelfs onder vorig jaar. De aanvullende maatregelen tegen het virus lijken te hebben geleid tot meer sluitingen. Maar is dat een kwestie van afwachten of kunnen ondernemers er ook wat aan doen?

Datlinq brengt al jaren de markt van eten en drinken in kaart en is de locaties nu gaan labelen op online vitaliteit. Met dit label krijg je een beeld wat er online allemaal gebeurt met een locatie. Verschillende aspecten worden meegenomen om tot de ranking te komen. Zo wordt er gekeken of een locatie nog een actieve website heeft, aan delivery en/of take-away doet, of er recente reviews voorkomen op verschillende social media en hoe actief ze zelf online zijn. Dit resulteert in het volgende overzicht waar de lijst afwijkt.

Figuur 2: Online vitaliteit per stad

Je kunt zien dat Maastricht het hoogste scoort en Apeldoorn het laagste. Dit betekent dat in Maastricht de ondernemers over het algemeen actiever zijn online dan in Apeldoorn. Belangrijk is daarbij op te merken dat het om het gemiddelde gaat en er uiteraard verschillen per locatie zijn. In vergelijking met de sluitingen lijkt er niet direct verband te zien tussen actieve ondernemers en het aantal sluitingen. Hiervoor zou je moeten kijken naar de verschillende ondernemingen in de stad.

Voor een leverancier kan een online Vitality score een indicatie geven hoe actief deze is met zijn onderneming. Past het bedrijf zich zoveel mogelijk aan en gaat het aan de slag met alternatieven of worden de deuren tijdelijk gesloten. Uiteraard geldt ook hier dat de uitzondering de regel bevestigd. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van ondernemers die in deze tijden aan vaste klanten leveren zonder dit online te vermelden. Door middel van een appje of een belletje worden bestellingen doorgegeven.

 

Wil jij weten welke outlets wel nog actief zijn?

Bekijk alle 2.300.000 outlets in onze database!

Probeer Data Outlet X hier 30 dagen gratis!