Met behulp van de Datlinq Market Monitor is er een overzicht gemaakt van het distributieaandeel van koffiemerken in de Nederlandse horeca*- en de bedrijvensector. We nemen de ontwikkelingen in 2015 en 2016 onder de loep, maar zoomen ook in op de regionale verhoudingen en ontwikkelingen.

Horeca

Ook in 2016 is Douwe Egberts koploper in de horeca. Douwe Egberts zijn distributieaandeel  in de horeca is lichtelijk toegenomen van 19,5 % naar 19,6%. Opvallend is de regionale voorkeur voor koffie in de horeca.

Het regionale distributieaandeel van Douwe Egberts in de horeca varieert tussen de 27,1 procent in Friesland en 14,6 procent procent in Utrecht. Lavazza heeft zijn grootste distributieaandeel in Noord-Holland (8,4%). Smit & Dorlas is sterk vertegenwoordigd in Utrecht (10,8%) en Segafredo in Groningen(9,1%). Peeze heeft met 10,4 procent een goede distributie in Gelderland. Opvallend is dat Beukenhorst buiten de top 10 valt, maar wel een distributieaandeel heeft van 13,5 procent in Overijssel en ook in Drenthe met 8,9 procent goed scoort.  Mocca d’or behaalt in Zeeland een distributieaandeel van 15,8 procent.

Bedrijven

Ook bij bedrijven wordt Douwe Egberts het meest gedronken. Echter is het distributieaandeel van DE gedaald van 50,9% naar 49,6%. Op gepaste afstand volgt Pelican Rouge met 12,7%. Hun distributieaandeel is het afgelopen jaar echter ook lichtelijk gedaald met 0,3%.

Het regionale distributieaandeel van Douwe Egberts bij bedrijven varieert tussen de 61,8 procent in Friesland en 42,8 procent in Gelderland. Pelican Rouge heeft met name in Limburg een groot distributieaandeel met 18,3 procent. Nestlé behaalt 8,7 procent in Flevoland en 8,5 procent in Noord-Holland en Fortune behaalt een percentage van 6,2 procent in Drenthe. Coffee Fresh behaalt haar grootste provinciale distributieaandeel in Overijssel, namelijk 3,7 procent.