Nieuw jaar, nieuwe markt segmentatie!

Vanaf vrijdag 1 februari gaat Datlinq over op een nieuwe marktsegmentatie!
Het voordeel van deze nieuwe marktsegmentatie is dat hij beter aansluit op de huidige markt en dat we allerlei NIEUWE informatie over locaties aan onze database toe gaan voegen!

In dit artikel leggen we je graag uit waarom we dit doen en wat de impact hiervan is.

Een dynamische markt

De foodservicemarkt is een dynamische markt, die niet stil heeft gestaan in de 10 jaar dat wij met de huidige marktsegmentatie werken. Hierbij verdelen wij de markt in diverse segmenten, waaronder de verkooppunten worden gegroepeerd naar wat wij noemen hun ‘hoofdactiviteit’.

Trends zoals ‘blurring‘ hebben er toe geleid dat het onderscheid tussen verschillende activiteiten van een verkooppunt niet altijd even goed meer te maken is. Een goed voorbeeld hiervan is het onderscheid tussen een broodjeszaak, croissanterie, tearoom en lunchroom. Daarnaast zijn er de laatste jaren ook nieuwe activiteiten ontstaan, zoals de opkomst van ‘fast casual’ restaurants.

Een andere ontwikkeling die wij zien, is dat de markt steeds internationaler wordt en dat daardoor ook de behoefte ontstaat aan een eenduidige segmentatie voor alle landen. Een segment zoals ‘restaurant nationale keuken’ gaf in dat licht wel eens verwarring.

Wat is er veranderd

Gegeven deze ontwikkelingen zagen wij bij Datlinq de noodzaak om onze marksegmentatie te moderniseren. Het resultaat hiervan is dat wij tot een nieuwe segmentatie zijn gekomen, die simpeler, meer uniform en eenduidig voor alle landen is.

Een aantal hoofdactiviteiten is samengevoegd, waardoor het totaal aantal hoofdactiviteiten is gehalveerd. Om bij eerder genoemd voorbeeld te blijven; de hoofdactiviteiten broodjeszaak/croissanterie en lunchroom/tearoom zijn samengevoegd tot de nieuwe hoofdactiviteit ‘lunch/broodjes’.

Wil je graag zien hoe de nieuwe segmentatie er uit ziet, klik dan hier voor het aanvragen van een segmentatie poster.

Het voordeel

De nieuwe segmentatie sluit beter aan bij de huidige status en ontwikkelingen in de markt. Tegelijkertijd gaan we er voor zorgen dat er allerlei NIEUWE informatie aan onze database gaat worden toegevoegd! Denk hierbij aan informatie zoals het type keuken of openingstijden bij een restaurant, maar ook informatie zoals ‘aantal reviews’ en ‘review score’ van een locatie.

De beschikbare informatie per locatie zullen we in de toekomst steeds verder gaan uitbreiden. Al deze informatie kun je gebruiken voor het selecteren van de perfecte locaties voor jouw bedrijf!

Lunch & Learn

Datlinq helpt je graag met het optimaal benutten van onze database en tools. Regelmatig organiseren wij Lunch & Learn sessies, zoals op donderdag 14 februari 2019 over de nieuwe segmentatie. Wil je hier graag een keer bij aanwezig zijn of heb je nog vragen op basis van dit artikel, neem dan contact met ons op!

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!