Wat was in 2018 de ontwikkeling van het aantal verkooppunten in de Belgische foodservice?

Onze Europese database bevat ruim 2 miljoen locaties waar eten en drinken verkocht wordt. Deze locaties, wij noemen ze ‘outlets’, delen we bij Datlinq in diverse segmenten in, zoals bijvoorbeeld ‘sport’, ‘onderweg’ en ‘fullservice’ (restaurants). Van een aantal segmenten hebben we bekeken wat de ontwikkeling op outlet niveau is geweest in 2018.

Grootste groei in segmenten quickservice en fullservice

Binnen de bekeken segmenten zien we dat Sport en Drankverstrekkers onder lichte druk staan als het gaat om het aantal verkooppunten. De grootste groei zien we bij het segment Quickservice (index 112).

Bekeken naar regio’s zien we dat het aantal verkooppunten (totaal voor de genoemde segmenten) stijgt in alle provincies met de grootste groei in Antwerpen, Brussel en Henegouwen.

GROTE ONDERLIGGENDE DYNAMIEK

Wanneer je kijkt naar de groeipercentages van het totaal aantal outlets binnen een segment dan kan dit bedrieglijk stabiel overkomen, zoals een index van 103 voor de categorie ‘fullservice’. Wanneer we echter dieper gaan kijken, naar het aantal verwijderde en het aantal geopende outlets binnen het segment, dan wordt duidelijk dat hier een stevige dynamiek aan de gang is. Zo zagen we in 2018 in België dat maar liefs 1.601 outlets uit het segment verdwenen zijn en er 1.197 bij zijn gekomen.

Deze dynamiek is niet voor alle segmenten even groot, maar over het algemeen zien wij in onze database dat in een jaar tijd 35% van de verkooppunten verandert! Voor toeleveranciers is deze informatie van vitaal belang; je wil je buitendienst niet voor een gesloten deur hebben staan, maar zeker ook geen kansen bij nieuwe verkooppunten missen!

5 TRENDS BINNEN DE BELGISCHE FOODSERVICE MARKT

Wanneer we deze dynamiek verder analyseren dan kunnen we voor België een aantal trends benoemen:

1. Een groei van het aantal afhaal- en bezorglocaties

2. Een groei van lunchlocaties bij een stabiel aantal traditionele bakkers (waar in Nederland het aantal traditionele bakkers afneemt)

3. Een groei van restaurants met internationale keuken bij een stabiel aantal restaurants met een nationale keuken

4. Een daling van de ‘ouderwetse kroeg’ waar alleen gedronken kan worden, waar een groei van het aantal eetcafés en restaurants tegenover staat.

5. Een trend die in Nederland al wat groter is zien we nu ook in Belgie opkomen: de opkomst van fast casual. Denk hierbij aan formules zoals Balls & Glory en Ellis Gourmet Burger.

FOODSERVICE IN NEDERLAND 2018

Klink hier voor de ontwikkelingen in Nederland

DATLINQ PLACES

Ben jij benieuwd naar de veranderingen in jouw branche? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Data Outlet in kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!