Wat was in 2018 de ontwikkeling van het aantal verkooppunten in de Nederlandse foodservice?

Onze Europese database bevat ruim 2 miljoen locaties waar eten en drinken verkocht wordt. Deze locaties, wij noemen ze ‘outlets’, delen we bij Datlinq in diverse segmenten in, zoals bijvoorbeeld ‘sport’, ‘onderweg’ en ‘fullservice’ (restaurants). Van een aantal segmenten hebben we bekeken wat de ontwikkeling op outlet niveau is geweest in 2018.

Grootste groei in segmenten quickservice en fullservice

Binnen de bekeken segmenten zien we dat Onderweg en Drankverstrekkers onder lichte druk staan als het gaat om het aantal verkooppunten. De grootste groei zien we bij de segmenten Quickservice (index 105) en Fullservice (index 102).

Bekeken naar regio’s zien we dat het aantal verkooppunten (totaal voor de genoemde segmenten) afneemt in de provincies Zeeland en Friesland en dat de grootste groeiregio Noord- en Zuid-Holland is.

GROTE ONDERLIGGENDE DYNAMIEK

Wanneer je kijkt naar de groeipercentages van het totaal aantal outlets binnen een segment dan kan dit bedrieglijk stabiel overkomen, zoals een index van 102 voor de categorie ‘fullservice’. Wanneer we echter dieper gaan kijken, naar het aantal verwijderde en het aantal geopende outlets binnen het segment, dan wordt duidelijk dat hier een stevige dynamiek aan de gang is. Zo zagen we in 2018 in Nederland dat maar liefs 1.666 outlets uit het segment fullservice verdwenen zijn en er 1.896 bij zijn gekomen. Voor meer dan 90% bestaat dit uit zelfstandigen, maar kijken we naar formules dan zien we bij ‘verlies’ een keten als AC restaurant en bij ‘winst’ de opkomst van fast casual formules zoals Happy Italy en la Cubanita.

In het segment quickservice zien we een afname voor Big Snack (Sligro) en Subway. De winst is bijvoorbeeld voor Domino’s Pizza en New York Pizza.

Deze dynamiek is niet voor alle segmenten even groot, maar over het algemeen zien wij in onze database dat in een jaar tijd 35% van de verkooppunten verandert! Voor toeleveranciers is deze informatie van vitaal belang; je wil je buitendienst niet voor een gesloten deur hebben staan, maar zeker ook geen kansen bij nieuwe verkooppunten missen!

5 TRENDS BINNEN DE NEDERLANDSE FOODSERVICE MARKT

Wanneer we deze dynamiek verder analyseren dan kunnen we voor Nederland een aantal trends benoemen:

1. Een groei van het aantal afhaal- en bezorglocaties. lees meer
2. Een groei van lunchlocaties ten koste van de traditionele bakker. Lees meer
3. Een verschuiving van restaurants met nationale keuken naar restaurants met een internationale keuken. Lees meer
4. Een daling van de ‘ouderwetse kroeg’ waar alleen gedronken kan worden, waar een groei van het aantal eetcafés en restaurants tegenover staat.
5. De opkomst van het segment ‘fast casual’. Dit zien we zowel bij zelfstandigen als bij de formules, met nieuwe concepten zoals La Cubanita, ’t Zusje, Happy Italy en Loetje.

FOODSERVICE IN BELGIË 2018

Klink hier voor de ontwikkelingen in België

DATLINQ PLACES

Ben jij benieuwd naar de veranderingen in jouw branche? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Datla Outlet in kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!