Steeds minder bakkers, maar wel meer belegde broodjes!

De traditionele warme bakker op de hoek heeft het moeilijk. Het aantal bakkers daalt al jaren op rij. Waren er in juli 2015 nog 4.038 bakkers, in juli 2018 zijn er nog 3.841 over, een daling van 5%. Maar dat betekent niet dat er minder brood wordt verorberd. Integendeel. Het aantal broodjeszaken en lunchrooms stijgt in diezelfde periode namelijk van 2.862 naar 3.590, een stijging van maar liefst 25%! Dit zijn niet alleen nieuwe locaties, maar ook bestaande bakkers die hun zaak omvormen tot een lunchroom.

Bovendien rijst het aantal aanbieders van gebakken zoetigheden ook. Er is een enorme stijging van maar liefst 34% te zien bij patissiers en chocolatiers. Dit komt met name door een groei in het aantal speciaalzaken die bijvoorbeeld cupcakes verkopen. De populariteit van programma’s als Heel Holland Bakt, waarbij de kandidaten uitpakken met heerlijke taarten en andere zoetigheden, heeft een impuls gegeven aan deze groei. Met de hulp van social media kunnen kleine specialisten hun lekkernijen door het hele land verkopen.

Formules

De meeste aanbieders van zoetwaren opereren nu nog zelfstandig. Naast Leonidas zijn er eigenlijk geen ketens met een dominante positie.

Het aantal zelfstandige bakkers daalt dus. Al bestaan er nog meerdere ketens waarbij bakkers zich aan hebben gesloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om: Echte Bakkersgilde (370), Bakker Bart (164), Ambachtsbakker (64), De Meesterbakker (62) en Bakker van Maanen (49).

Uit het door Datlinq opgestelde overzicht van het aantal vestigingen bij lunchrooms of broodjeszaken blijken de formules Subway (203), Bagels & Beans (73) en Delifrance (61) het meest aanwezig te zijn.

Steeds meer bakkers zetten een paar tafeltjes neer, schenken koffie en serveren belegde broodjes. Het onderscheid tussen bakker, lunchroom of broodjeszaak wordt daardoor steeds kleiner.

Shop in shop

In de trend van gemak en eten on-the-go is een ander opkomend fenomeen de ‘shop-in-shop’. Onder andere bij benzinestations. De kwaliteit van het broodje voor onderweg gaat omhoog en is tegenwoordig op vele plekken te krijgen, zowel aan de snelweg maar ook de provinciale wegen en zelfs bij de benzinestations binnen de bebouwde kom. De grote spelers zijn Delifrance en Starbucks.

Datlinq is begin 2018 begonnen deze locaties in beeld te brengen als basiskenmerk in Data Outlet. Ook het vervagende onderscheid tussen sommige segmenten door blurring heeft onze aandacht. Binnenkort meer nieuws hierover!

Data Outlet

Ben jij benieuwd naar de veranderingen in jouw branche? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Data Outletin kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contactmet ons op.

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!