Overvloed aan Heineken en Coca-Cola aan de kust

Steeds meer strandtenten in Nederland

Als er ooit behoefte was aan een verfrissend biertje was dat afgelopen periode wel. De recordhitte zorgde voor een stroom bezoekers naar de strandtenten. Die staan tegenwoordig niet alleen meer aan de Nederlandse kust. Provinciale recreatieplassen met strandjes zijn tegenwoordig ook steeds vaker voorzien van een horecagelegenheid. Heineken wordt bij bijna de helft van het groeiend aantal paviljoens als hoofdmerk geschonken blijkt uit onze analyse.

Datlinq begon in 2012 met het bijhouden van het aantal strandtenten. Toen waren er 430. Nu zijn er 566 etablissementen geteld in Nederland. Met de uitzinnige temperaturen de afgelopen zeer zonnige maanden is het niet verbazingwekkend dat daar heel veel drankjes doorheen zijn gegaan. Bij maar liefst 49,5% van de strandtenten wordt Heineken als hoofdmerk beschouwd.

Na Heineken wordt een aantal verschillende namen als belangrijkste merk genoemd. Op de tweede plek staat Grolsch met 9,2%. Daarna volgen achtereenvolgens Jupiler, Hertog Jan, Bavaria, Brand, Warsteiner, Amstel en Dommelsch.

Eerder concludeerden wij al dat Heineken het grootste distributieaandeel in de Nederlandse horeca -en de foodservicemarkt heeft. Bij de drankverstrekkers zoals restaurants en cafés heeft Nederlands meest bekende biermerk een aandeel van 33%.

Dat flinke verschil (49,5% om 33%) is mogelijk te verklaren door het feit dat merken graag op A-locaties, dus in het zicht, te vinden willen zijn. Het is er de dames en heren van de promotie veel aan gelegen om hun pilsje uitgeserveerd te zien worden in de zon tussen de windschermen.

Radler overspoelt het strand

Een drankje dat opvallend goed gepositioneerd is op het strand is Radler. Terwijl 30% van de restaurants en cafés dit bier met citroensmaak niet serveert, ontbreekt het verfrissende bier maar bij 6,4% van de strandtenten in het aanbod. Het is dus een echt strandproduct!

De Radler van Amstel, het merk is in de lijst met biertjes maar matig vertegenwoordigd met 2,8%, is bij 70% van de strandtenten het hoofdmerk! Bij de andere Radler schenkende horecagelegenheden blijkt de door Amstel gebrouwen Radler in 60% hoofdmerk!

Ook bij andere verfrissende drankjes zijn juist de bekende merken zeer goed vertegenwoordigd. Bij cola is Coca-Cola met 62,5% het meest populair. Pepsi is goed voor 36,5%

De hete temperaturen weerhoudt de badgasten er niet van om een kop koffie te bestellen. Douwe Egberts levert de meeste koffie aan de waterlijn met 14,2% vóór Mocca D’or met 7,4% en Miko met 6,8%. Maar liefst 93% gebruikt bonen voor de koffie en maar 2,4% pads, cups of capsules.

 

Geen kust, wel een strandtent

De groei van het aantal strandtenten vond vooral plaats in de Oostelijke provincies. In 2012 waren er in Gelderland vier strandtenten, nu zijn er 18. In Groningen zijn er met 11 gelegenheden nu 8 meer als in 2012. Ook Limburg heeft tegenwoordig meer etablissementen aan het water. In 2012 waren het er 3, nu 10.

De meeste strandtenten zijn te vinden in Zuid-Holland. Daar zijn maar liefst 183 horeca-paviljoens. Gevolgd door Noord-Holland met 154 en Zeeland met 80. Den Haag kent het grootste aantal strandtenten met 71 gelegenheden. Daarna volgen Zandvoort met 34 etablissementen en het Zeeuwse Veere met 29 paviljoens.

 

Datlinq beschikt over een locatie database met meer dan 1.000.000 foodservice verkooppunten in Europa. Onze Market Monitor meet de distributie voor onder meer frisdrank, alcoholische dranken, warme dranken, frites, sauzen en snacks tot op locatieniveau. 

 

Rooftop Sessie

Datlinq organiseert 13 september een Rooftop Sessie over de categorie Bier. Tijdens de sessie worden de trends en ontwikkelingen in de categorie Bier gepresenteerd.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!