26 april, 2022

Morgen is het Koningsdag, en het belooft een heerlijke dag te worden met veel zon. Koningsdag is één van de momenten in het jaar waarop de horeca meer bier kan verkopen dan normaal. Maar in welke gemeenten is welk biermerk het best verkrijgbaar? En welk biermerk is het populairst als we alleen naar locaties met een terras kijken?

Klik op de onderstaande kaart om te zien welk biermerk het populairst is in alle horeca, of om specifiek te kijken naar locaties die een terras hebben. Als we kijken naar alle locaties in de horeca, is Heineken overduidelijk het best verkrijgbaar in de Nederlandse gemeentes. Als we filteren op locaties met een terras, zien we duidelijk een verschil. Hertog-Jan bijvoorbeeld lijkt in bepaalde gebieden erg goed verkrijgbaar te zijn bij locaties met een terras.

Ieder biermerk heeft een eigen kleur op de kaart. Wanneer een biermerk bij het grootste deel van de locaties in een gemeente te verkrijgen is, krijgt die gemeente de kleur die bij het biermerk hoort. Het aantal verkooppunten zegt niets over de hoeveelheid bier die daar wordt getapt, het gaat alleen om welk bier het meest verkrijgbaar is in een gemeente.

Wat valt er regionaal op?

Het valt op dat de bieren van kleinere brouwerijen erg vaak marktleider zijn in de eigen regio. Voorbeelden zijn Bavaria in Brabant, Grolsch in Twente en Brand in Limburg. Alleen voor Amstel geldt dat niet. Omdat ook Heineken in Amsterdam gebrouwen wordt, moet het daar plaatsmaken. Amstel is het vaakst te vinden in een aantal plaatsten van Noord-Holland. Ook Hertog Jan, dat uit Noord-Limburg komt, trekt de aandacht. Samen met Heineken is het een populair biertje voor op het terras in regio’s die niet in de buurt liggen van de eigen brouwerij. Ook is het een stuk vaker op het terras te verkrijgen dan bij locaties zonder terras. Helemaal onder aan de kaart kan Gulpener nog in één gemeente zichzelf de winnaar noemen. In gemeente Gulpen-Wittem geniet menig wielrenner van een frisse Gulpener na een lange fietstocht.

Low & no alcohol webinar gemist?

De laatste jaren worden low- & no-alcohol steeds populairder. Seltzer is niet meer weg te denken, alcoholvrij bier is de normaalste zaak van de wereld geworden, of mensen nemen lekker een frisje op het terras. Donderdag 24 maart heeft Datlinq een webinar gegeven over low- & no-alcohol. Heb je het gemist?

Vraag gratis de link naar het webinar aan via onderstaand formulier!

Market Monitor

Bovenstaande informatie is afkomstig uit onze Market Monitor. Hiermee meten wij merk distributie voor verschillende foodservice kanalen. Wil je weten hoe we jouw merk hiermee kunnen helpen? Kijk hier voor meer informatie!