De populairste keuken in foodbezorging

De markt voor foodbezorging is de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. Zeker nu de economische groei toeneemt besteden consumenten meer aan eten en drinken en met name ook aan gemak.

Wat ook helpt om de consument vertrouwd te maken met bestellen via web en apps is de toetreding tot de bezorgmarkt van veel foodretailers. Naast bestaande partijen zoals Albert Heijn, Jumbo en Plus zien we ook toetreding van webretailers zoals Hello Fresh en Picnic.

Harde strijd op de Europese food bezorgmarkt

Op de Europese markt wordt een harde strijd gevoerd om de gunst van de consument. Maaltijdbezorgers willen een leidende positie in een markt hebben; ze zetten vol in op het marktleiderschap of besluiten na verloop van tijd zich terug te trekken. Zo gaf Delivery Hero onlangs aan Foodora Nederland te koop aan te bieden.

In Nederland concurreert de nummer 1 in de markt, Thuisbezorgd.nl (onderdeel van Takeaway.com), nu vooral nog met Deliveroo.

De Nederlandse bezorgmarkt in kaart

Bij Datlinq volgen we deze ontwikkelingen op de voet. In onze database van bijna 2.000.000 foodlocaties in Europa verzamelen wij zo veel mogelijk informatie over deze verkooppunten. Uiteraard is ook informatie over verkoop via een bezorgdienst interessant voor onze klanten. In Engeland brengen we al enige tijd de activiteiten van JustEat in kaart voor een aantal van onze klanten.

Voor Nederland hebben we gekeken naar ruim 9.000 verkooppunten (hierna te noemen ‘outlets’) die zich hebben aangesloten bij Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. We delen graag een aantal inzichten met je.

Zelfstandig of aangesloten bij een keten

Het overgrote deel (85%) van de aangesloten outlets is zelfstandig. Daarna volgen de outlets die zijn aangesloten bij een keten, met de volgende top 10:

1. Domino’s Pizza

2. New York Pizza

3. Kwalitaria

4. Subway

5. Bakker Bart

6. Spare Rib Express

7. KFC

8. Burger King

9. Febo

10. Taco Mundo

 

Verdeling Thuisbezorgd.nl en Deliveroo per provincie

Een opvallend verschil tussen Thuisbezorgd.nl en Deliveroo zien we in de verdeling per provincie. Kijken we naar Deliveroo dan zien we dat zij momenteel nog maar vanuit 5 provincies werken; Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland. Het zwaartepunt ligt duidelijk in Noord-Holland waar zich bijna 50% van de bij Deliveroo aangesloten outlets bevindt.

 

Kijken we naar deze verdeling voor Thuisbezorgd.nl, dan zien we dat zij in alle provincies aanwezig zijn, met de meeste outlets in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De populairste keuken voor thuisbezorging

Wat zijn dan tot slot de meest populaire keukens voor thuisbezorging via Thuisbezorgd.nl en Deliveroo? Op nummer 1 met ruim 15% van de outlets staat de ‘Midden Oosten’ keuken (Turks, Turkse pizza, shoarma en döner). Op de tweede plaats met 11% van de outlets staat ‘Italiaans’ (inclusief pizza), op de voet gevolgd door ‘burgers’ op nummer 3 met bijna 10% van de outlets.

Data Outlet

Datlinq beschikt over een database met 2.000.000 foodlocaties in Europa. Voor deze locaties hebben wij kenmerken in kaart gebracht, waarmee jouw marketing- en salesteam de markt snel kan veroveren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!