Hoe populair is de Italiaanse keuken in Nederland?

Het gezegde: ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’, begint uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Er worden steeds meer buitenlandse gerechten gegeten en ook het restaurantaanbod wordt internationaler. Eén van de populairste keukens in Nederland, is de Italiaanse keuken. Tijd om daar vandaag 5 september, de dag van de kaaspizza, bij stil te staan!

Weetjes over de kaaspizza

De dag van de kaaspizza vraagt natuurlijk om het delen van feitjes en weetjes over deze Italiaanse lekkernij. De kaaspizza mag dan wel als een van de ‘saaiste’ pizza’s gezien worden, de variaties zijn eindeloos. Zo heb je de pizza margherita die uit basilicum, mozzarella en tomaat (naar de kleuren van de Italiaanse vlag) bestaat. Maar ook de pizza Quattro Formaggi met gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio is zeer populair. Natuurlijk zijn er nog veel meer varianten en feitjes over pizza’s te delen, dus wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • De pizza kent een lange geschiedenis, maar vindt zijn oorsprong in Napels. De oudste pizzeria in Napels bestaat sinds 1870.
  • Een pizzabakker wordt in Italië een pizzaiolo genoemd.
  • De pizza Margherita is vernoemd naar de vrouw van Koning Umberto I. Zij kreeg verschillende pizza’s voorgeschoteld, maar vond de pizza Margherita het lekkerst.
  • Nederland kan sinds de jaren ’60 van Italiaans eten genieten. Met de komst van Italiaanse gastarbeiders verschenen er steeds meer Italiaanse restaurants.
  • De pizza Hawaii is al jaren onderwerp van discussie. De één houdt ervan, de ander moet er niks van hebben. Leuk om te weten is dat deze pizza niet uit Italië komt, maar verzonnen is door een Griekse kok uit Canada.
  • Een gemiddelde pizzapunt (met kaas) bevat tussen de 220 en 370 calorieën.
  • De Italianen zijn zo trots op de pizza, dat er een wet is aangenomen om de pizza en zijn ingrediënten te beschermen.

Italiaans eten

Het is geen geheim dat Nederlanders dol zijn op antipasti, pastagerechten en vooral pizza’s. In de supermarkten kunnen we dan ook uit verschillende pizza’s en pastasauzen kiezen en ook het assortiment aan verse pasta’s wordt steeds groter. Italiaans eten is niet alleen populair als snelle, voedzame maaltijd na een lange werkdag, ook Italiaanse restaurants worden massaal bezocht.

In welke provincies is Italiaans eten het populairst? En in welke provincies zijn andere keukens populairder? Datlinq zocht het voor je uit!

Onze data in Datla Outlet laat zien dat het aandeel Italiaanse restaurants binnen het totale aantal restaurants in Noord-Holland het hoogst ligt. Hier is 10,4 procent van alle restaurants Italiaans georiënteerd. Zuid-Holland volgt met 8,2% en daarna komt Limburg met 8,1%. Dit percentage ligt in Friesland een stuk lager. Hier ligt het aandeel Italiaanse restaurants op 3,2%. In Friesland zijn Chinese restaurants met 18,86% het populairst.

 

 

Domino’s Pizza domineert

Nederland telt dus ontzettend veel restaurants. Hiervan is 7,5% Italiaans georiënteerd. De grootste groeiers zijn de Libanese en Marokkaanse keukens. Zij zijn respectievelijk 29% en 24% in aantal toegenomen. Zij maken met 0,2% en 0,4% maar een klein deel uit van het totaal. Ook vegetarische restaurants nemen snel in aantal toe. Zij zijn in de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. Veruit de grootste wereldkeuken in Nederland is de Chinese keuken met 13%. Gevolgd door de Internationale keuken, de Franse keuken en op de vierde plek de Italiaanse keuken.

Enkele van de meest bekende ketens in Nederland serveren uiteraard ook gerechten uit de Laars in de Middellandse zee, blijkt uit ons overzicht van Quickservice-formules, gebaseerd op de telling in het eerste kwartaal van 2018. Domino’s Pizza domineert met 241 vestigingen. Het heeft de meeste restaurants en is sinds 2016 met 32 etablissementen gegroeid. New York Pizza heeft 169 vestigingen, in 2016 waren dat er 136. Julia’s staat op de derde plek met 19 vestigingen. Dit restaurant is enkel te vinden op treinstations van NS.

Het dit jaar pas in Nederland actieve Papa John’s staat met 11 vestigingen al op de vierde plek, gevolgd door Vapiano (9 etablissementen) en Pizza Hut (5 restaurants).

Happy Italy is niet opgenomen in het overzicht omdat het niet volledig als quickservice kan worden beschouwd. Maar het bedrijf opent nog deze maand een nieuwe formule in thuisstad Rotterdam. Op de Korte Lijnbaan komt de eerste To Go vestiging. Bij Happy Italy To Go kunnen klanten afhalen maar ook zitten. Naast de bekende Happy Italy gerechten komen er nieuwe gerechten op het menu.

De introductie van Papa John’s en Happy Italy To Go maakt nog eens extra duidelijk dat veel horecaondernemers een stukje van de pizza mee willen eten!

Data Outlet

Ben jij benieuwd naar de veranderingen in jouw branche? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Datla Outlet in kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!