Reform-en natuurwinkels in Nederland

Natuurwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond én de consument koopt steeds bewuster. Vandaag, 5 juni 2018, is het Wereldmilieudag. Een dag waarop er wereldwijd allerlei activiteiten georganiseerd worden om bewustzijn voor een beter milieu te creëren. Wij hebben daarom gekeken hoeveel reform- en natuurwinkels er zijn en welke stad hierbij het beste scoort.

Reformwinkel: wat is het?

In het Nederlandse straatbeeld zijn steeds meer reform- en natuurwinkels te vinden. Maar wat zijn deze reformwinkels nu eigenlijk? Voor het ontstaan hiervan moeten we een stuk terug in de tijd. Aan het eind van de negentiende eeuw werd in Duitsland de reformbeweging opgezet. Deze beweging maakte zich sterk voor meer gezonde en natuurlijke voeding en geneesmiddelen en opende de eerste winkel in 1887. Nederland volgde in 1936 met de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen. De producten die in reformwinkels verkocht worden bevatten zo min mogelijk geraffineerde stoffen. Denk hierbij aan geraffineerde suikers, maar ook aan de toevoeging van e-nummers. Daarnaast raden ze het gebruik van alcohol en tabaksproducten af en zijn er ook voor koffie en thee alternatieven. Deze worden van graan of kruidenmengsels gemaakt. Inmiddels kun je er ook terecht voor natuurgeneesmiddelen, voedingssupplementen, gezondheidsproducten, zelfzorgmedicatie en nog veel meer.

Wereldmilieudag: hoe staat Nederland ervoor?

Ook in Nederland wordt het steeds belangrijker om een goede bijdrage aan het milieu te leveren. Consumenten maken steeds bewustere keuzes en weten de weg naar natuur- en reformwinkels vaker te vinden. Omstreeks 1980 waren er in Nederland ongeveer 100 reformwinkels. Onze data laat zien dat de teller inmiddels op 382 winkels staat. Een aantal waar we, op een dag als vandaag, extra trots op kunnen zijn. Amsterdam telt 31 winkels, waarvan Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) met 17 winkels het best vertegenwoordigd is. Rotterdam staat met 14 winkels op een tweede plek. Ook hier is deze keten, Holland & Barrett, vaak te vinden. Ook de overige grote steden in Nederland blijven niet achter. Zo zijn er in Den Haag 9 winkels te vinden en in Utrecht zelfs 11.

Vestigingen van Holland & Barrett zijn in veel verschillende steden in Nederland te vinden. Over het gehele land gezien zijn er zelfs 193 vestigingen van de keten. Andere bekende ketens die voornamelijk natuurproducten in het assortiment hebben zijn Odin (21 vestigingen) en de Natuurwinkel (26 vestigingen). Filialen van deze winkels vind je voornamelijk in de grotere steden.

In kleinere steden zijn de genoemde ketens amper vertegenwoordigd. Lokale, authentieke reformwinkels zorgen hier voor het aanbod van natuurproducten.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!