Sluitingen in de Horeca: Hoe zit het nu echt

De afgelopen maanden is er veel gepubliceerd over de impact van COVID-19 op de Horeca. Het aantal faillissement in de Horeca zou richting de 40% kunnen oplopen. Nu wil ik mijn vingers niet branden aan voorspellingen alleen kunnen we wel aangeven wat de huidige status is.

Voordat we de cijfers induiken is het van belang om het verschil tussen een faillissement en een sluiting duidelijk te maken. In geval van een faillissement kan er niet meer aan de betalingsverplichtingen worden voldaan en is er sprake van een zogenaamde insolventie om de schulden te saneren. Een aantal horecaondernemers laten het hier niet op aankomen en stoppen. Ze zeggen de huur op, nemen afscheid van eventueel personeel en beëindigen de zaak. Veruit de meeste ondernemers zetten hun zaak te koop, je kunt ze vinden op de sites van de horeca makelaars. De inventaris en goodwill wordt te koop aangeboden en eventueel kan het personeel voor de nieuwe eigenaar blijven werken. Bij een dergelijke beëindiging is er geen sprake van faillissement. In Nederland meldt de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld voor de maand april 9.535 gestopt ondernemers en 343 faillissementen (+/- 3,5 %).

In onze Europese database houden we bij welke bedrijven daadwerkelijk sluiten; of dit door faillissement gebeurt of dat dit door een reguliere sluiting wordt gedaan is daarbij niet van belang. Het criterium is of iemand voor een dichte deur kan komen te staan.

Als een bedrijf wordt overgenomen en verder gaat onder dezelfde naam wordt deze niet meegenomen in onze telling. Als een bedrijf wordt overgenomen en verder gaat onder dezelfde naam, tellen wij deze niet mee als sluiting. Als er een nieuwe start wordt gemaakt onder een andere naam, dan zien we dit wel als een echte sluiting.

Ontwikkelingen 2020

De afgelopen maanden houden we het aantal sluitingen in onze database scherp in de gaten en stellen net als CBS, D&B en andere gerenommeerde bronnen dat het aantal sluitingen onder vorig jaar ligt. We baseren onze bevindingen op multiple sources, waarbij we gemiddeld 600.000 locaties checken per maand in (met name West-Europa). In het tweede kwartaal zien we dat het percentage schommelt onder het niveau van voorgaande jaren. Dit valt te verklaren door de ondersteuning die veel bedrijven hebben gekregen. Pas in augustus zien we verschillen in de landen: in onderstaande grafiek staan de sluitingen vanaf juni 2020, waarbij in augustus Italië en Spanje boven het normale niveau schieten.

Wat opvalt is dat langzamerhand alle landen weer richting normale percentages bewegen. Dit heeft mogelijk te maken met het weer en het einde van de zomer waarbij vakanties ten einde zijn. Het normale percentage ligt tussen de 15 en 20% op jaarbasis. Het percentage van het At home-kanaal (supermarkt, speciaalzaken) ligt onder het niveau van vorig jaar. Dit bevestigt het beeld dat deze locaties het goed doen de afgelopen maanden, enkel het percentage van banketbakkers ligt het erboven.

In het Out-of-Homekanaal is er in augustus voor het eerst een stijging te zien, de trend omhoog is ingezet waardoor het percentage boven de norm duikt. Alleen de take-away bedrijven blijven onder de norm, dit is verklaarbaar door de groei die dit kanaal heeft doorgemaakt afgelopen maanden.

Wat de komende tijd gaat gebeuren is niet zomaar te voorspellen. Naarmate er minder overheidssteun zal worden gegeven is het de verwachting dat het aantal locaties dat gaat sluiten in de sector zal toenemen. Maar valt de steun ook helemaal weg? Komt er nog een tweede golf? Uit onze Shopper Monitor zien we een herstel van de bestedingen in bijna alle kanalen, maar of het genoeg is om het hoofd boven water te houden is de vraag. Mogelijk zijn Spanje en Italië de voorlopers voor de rest van Europa.  Minder personeel en kortere openingstijden geven daar nog wat lucht. Het homekanaal profiteert in ieder geval.

Het worden spannende tijden.

Peter Liesting

 

Wil jij weten welke outlets wel nog actief zijn?

Bekijk alle 2.300.000 outlets in onze database!

Probeer Data Outlet X hier 30 dagen gratis!