Sterke groei aantal Shoarma en Kebab zaken

Het aantal shoarma- en kebabzaken is sinds 2012 met ruim vijftien procent gestegen. Nederland telt nu meer dan 2.100 plekken die zich focussen op de keuken waar je terecht kunt voor een dürüm-döner, pita shoarma, falafel, turkse pizza of kapsalon.

Opkomst

Begin jaren 70 opende de eerste vestigingen in Nederland en nadat Kadir Nurman in Berlijn het eerste broodje döner verkocht ontstond min of meer hetzelfde aanbod in de Nederlandse grote steden. Onder andere op de Amsterdamse Rozengracht werd het broodje shoarma doorontwikkeld naar varkensvlees met knoflooksaus voor de Nederlandse consument door Cohen Shawarma. In Rotterdam werd al weer  15 jaar geleden de verkoophit “Kapsalon” gemaakt bij El Aviva. Vervolgens is de kapsalon breder opgepakt door de fast service markt en zelfs doorontwikkeld door de “haute-friture” snackbar. Cohen Shawarma heeft zijn deuren onlangs gesloten en is omgedoopt naar Ben Cohen Tel Aviv Streetfood.

De shoarma dichtheid van Nederland

  • Van alle provincies steeg het aantal kebabzaken absoluut het sterkst in Zuid-Holland. Het aantal vestigingen nam daar sinds 2012 met ruim 80 locaties toe
  • Zuid-Holland, Brabant en Limburg hebben de hoogste shoarma-dichtheid van Nederland. Zij tellen relatief de meeste zaken per honderdduizend inwoners.
  • Van de tien grootste gemeenten tellen Rotterdam, Amsterdam en Den Haag meer dan 100 verkooppunten

Zelfde namen

De stijging van het aantal shoarma – en kebabzaken is deels te verklaren doordat er veel leegstaande winkelpanden zijn opgevuld. Qua groei is ‘de rek’ er echter ‘wel een beetje uit’ , in 2019 zien we dan ook landelijk een stabilisatie van het aanbod. Mede doordat ook de snackbar en cafetaria inmiddels is ingespeeld op de vraag van de Nederlandse consument en het aanbod heeft aangepast. Het Nederlandse kebablandschap bestaat – op enkele kleine ketens na – overigens vooral uit losse filialen. Toch vind je wel veel dezelfde namen terug op de gevels, zoals Sphinx, Piramide, Istanbul of Cleopatra.

Friet

Door het ontstaan van de kapsalon is het aanbod en de verkoop van friet in de shoarma-en kebabzaken flink gestegen. Opvallend is dat in de Nederlandse snackbar en cafetaria’s vaak koelverse friet wordt gebruikt, in de shoarma- en kebabzaken is dit net als bij de internationale fastfoodketens meestal diepvries friet.  Het aantal snackbars en cafetaria’s is sinds 2012 met slechts 4% gegroeid. Lees hier meer over friet ontwikkelingen.

Wat Weet Datlinq over Jouw Markt?

Bovengenoemde informatie is afkomstig uit onze Market Monitor. Dankzij deze tool weten wij veel over het gebruik van categorieën en merken in allerlei verschillende markten. Ben je benieuwd wat wij weten over jouw markt? Kom dan langs op ons hoofdkantoor in Rotterdam of neem contact met ons op!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!