Tijd om te RAMMEN!

Het lijkt er nu toch echt sterk op dat de wereld weer in beweging komt. Na 3 maanden stilstand kunnen we langzaam weer naar buiten en in de Out of Home markt weer opstarten. De tik moet nog komen want tijdens de stilstand is er welliswaar overheid support geleverd, maar zijn natuurlijk ook de reserves flink aangetast. Sommige ondernemers zullen het niet gaan redden, maar veel hebben nu een helpende hand nodig van hun leveranciers om ervoor te zorgen dat ze snel weer op been worden geholpen. Tijd om te starten met Restart Activity Management dus.

De meeste leveranciers kennen het SAM principe waar Sales wordt ondersteund om activiteiten aan te bieden om ervoor te zorgen dat de ondernemer optimaal verkoopt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een menu deal of een kassa aanbieding. Met RAM wordt weer een beroep gedaan op onze creatieve marketeers om te komen met goede ideeën en activiteiten die helpen de boel weer op gang te krijgen.

De twee belangrijkste drivers voor een ondernemers zijn feitelijk nu marge en consumentenvertrouwen. Marge staat natuurlijk onder druk doordat er door alle maatregelen wel 30/40 % minder omzet wordt gemaakt. Dit volume kun je deels terugverdienen door de marge te vergroten. Waarbij veel ondernemers gewoonweg hun prijzen (moeten) verhogen kun je als leveranciers ook activities ontwikkelen die de marge voor de ondernemer vergroot. Een plat voorbeeld is een 1+1 acties maar met enige creativiteit kun je mogelijk mooie dingen verzinnen die de marge verder vergroot. Een leuke Doggy Bag waarmee je de tafelrotatie op gang houdt aangeboden door frites leverancier met knapperige frites, een 6 pack om thuis op te drinken met je vrienden aangeboden door Heineken, Bavaria, Grolsch of een andere bierfabrikant, 4 nespresso cupjes voor een tweede bakkie thuis of anders een magnum ijsje als dessert waardoor een consument met een lach de deur uitloopt.

De tweede driver is het consumentenvertrouwen om ervoor te zorgen dat de consument het weer leuk vindt om naar de Horeca te gaan. Gezellig tafelen met een mondkapje op gaat het natuurlijk niet worden. Om er sfeer in te krijgen en te houden zullen we als leveranciers weer alles uit de kast moeten halen om de consument weer naar de horeca te krijgen. Oke, ook hier misschien een paar voorbeelden om onze marketeers weer op ideeën te brengen. Misschien zijn ze er al maar ik heb ze nog niet gezien de mondkapjes met de tekst erop ‘Hier geen Corona maar wel Heineken’ om op te zetten als je na met je vrienden op het terras zit en toch echt even naar het toilet moet. Een knuffelmuur waar je elkaar kan vasthouden met die plastic armen die je nu in verzorgingshuizen ziet. Lijkt me fantastisch om je vrienden weer even te kunnen vasthouden op het terras aangeboden door een bekende drankenleverancier.

Succes met rammen.

Peter Liesting

Terug naar overzicht

Lees meer

Manager Key Accounts Datlinq Jasper

Hi there,

Onze Manager Key Accounts Jasper beantwoordt graag je vragen!