Traditionele Bakker Wordt Vervangen Door Lunch/Broodjes Zaken

De traditionele warme bakker verdwijnt al jaren langzaam uit het straatbeeld. Waar vroeger de bakker de enige plek was voor je brood, nemen supermarkten deze taak steeds meer over. Er gloort echter hoop aan de horizon voor de bakker. Met behulp van onze data zien we namelijk dat de lunch/broodjeszaak in opkomst is. Lees het in dit artikel!

Afname Traditionele Bakkerijen

Bij Datlinq definiëren wij een bakker als een winkel waar je brood, banket en dergelijke producten kunt kopen die over het algemeen thuis gegeten worden. Oftewel, een echte traditionele bakker! Sinds 2012 neemt dit type winkel echter gestaag af. Zoals in de grafiek te zien valt is het aantal bakkerijen namelijk afgenomen van 4112 in 2012 naar 3769 in 2019.

Naast dat het totale aantal bakkerijen dus afneemt, merken we ook dat het percentage van bakkerijen die bij een keten horen toegenomen is. Waar in 2012 nog maar 26% onderdeel was van een keten, is dit anno 2019 gegroeid naar 39%. Samen met de afname van het totale aantal bakkerijen betekent dit dus dat het voor een onafhankelijke bakker steeds moeilijker wordt te blijven bestaan.

Provinciale Verschillen Qua Afname

Er zijn daarentegen wel verschillen te vinden per provincie wat betreft afname van het aantal bakkerijen. Zo is de afname het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg. Hier zijn respectievelijk het aantal bakkerijen afgenomen met 12%, 11% en 11% sinds 2012. In het noorden van het land valt de afname echter mee. In Groningen en Friesland zijn het aantal bakkerijen afgenomen met 3% en 4%. Het aantal bakkerijen in Drenthe is zelfs stabiel gebleven sinds 2012.

Toename Lunch/Broodjeszaken

In tegenstelling tot bakkerijen is het aantal lunch/broodjeszaken in Nederland gestaag gegroeid sinds 2012. In de afgelopen 7 jaar is dit type horecazaak namelijk toegenomen met ruim 62%. Naast dat dit past in de algemene trend van groei van de horeca, zie je ook steeds vaker dat traditionele bakkers hun zaak uitbreiden met de mogelijkheid om belegde broodjes te eten. Ook al zal de de traditionele bakker dus waarschijnlijk langzaam verdwijnen, zou in een hybride broodjeszaak/bakkerswinkel de redding van de onafhankelijke bakker kunnen liggen.

­Rooftop Session Bread & Bakery

Datlinq organiseert 1 oktober een Rooftop Session op het kantoor aan de Blaak 16. In deze sessie vertellen we je hoe je met slimme modellen meer uit je klanten kunt halen en de beste prospects voor jouw product kunt vinden, toegesneden op de categorie Brood en Bakkerijen in de Foodservice markt. De praktische, informele sessie is vooral bestemd voor (potentiële) klanten en opdrachtgevers.

Datlinq en Jouw Markt

Naast informatie over bakkerijen, weten wij ook veel over alle andere Out of Home Foodservice locaties in West-Europa. Ben je benieuwd hoe wij jou hiermee kunnen helpen? Kom dan langs voor een kop koffie op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een bericht naar info@datlinq.com!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!