Zit je ook lekker in de zon en niet zo’n zin om te koken? Het blijkt dat meer Nederlanders deze gedachte hadden de afgelopen jaren. Fastservice was populairder dan ooit tevoren. De opgelegde maatregelen hebben een zware impact op de horeca gehad. Het enige wat de afgelopen maanden mocht, was afhalen of bezorgen. Daar waar restaurants en cafés er een tijd over moesten doen om zich hier op aan te passen, konden fastservice locaties hun slag slaan. Maar voor de coronacrisis was er al een ontwikkeling te zien die zich sinds 2015 heeft gevormd. In dit artikel nemen we je mee door de facts and figures van de trends en ontwikkelingen in de Nederlandse fastservice markt.

08-06-2021

Fastservice groeit al 5 jaar

In totaal is de fastservice markt de afgelopen 5 jaar met 14% gegroeid. Opvallend is dat het aantal cafetaria’s is gedaald met 4%, van 6.182 naar 5.920. De dark kitchens (locaties die alleen aan afhalen en bezorgen doen) en de lunchrooms doen het goed, met respectievelijk 58% en 23% groei sinds 2015. Het aantal ijssalons is vrijwel gelijk gebleven gedurende de 5 jaar, al waren er wel wat schommelingen te zien. Zo daalde het aantal in 2016 en was er een flinke toename in 2019.

Het aantal fastservice locaties van 2015 tot 2020

Limburg en Groningen hebben veel fastservice locaties

Amsterdam spant de kroon met het aantal fastservice locaties. De stad heeft er 18 per 10.000 inwoners. Maar Groningen en Zuid-Limburg komen dicht in de buurt. Met elk 13 outlets per 10.000 inwoners, zitten zij op hetzelfde niveau als de randstad. Ook het aandeel binnen de Out of Home-markt van de fastservice gaat in deze delen van het land hard. In Limburg is 33% van de OOH-markt een fastservice locatie, in Groningen 39% en in Drenthe is dit zelf 43%. Hoewel het marktaandeel van de fastservice in het noorden meer dan een derde beslaat, wordt er bijna geen verse friet (of patat) gegeten. Met de distributie monitor kunnen we zien dat er vooral in Brabant en Limburg graag verse friet worden geconsumeerd, zoals we ook al eerder hebben beschreven in dit artikel.

Dichtheid fastservice locaties in Nederland

Marktaandeel fastservice locaties in Nederland

Marktaandeel verse frites

 

 

 

 

 

 

Ook op de hoogte zijn van de laatste marktontwikkelingen?

Zorg dat je altijd beschikt over de meest recente informatie over jouw markt! Download voor meer inzichten de Market Monitor voorbeeld rapportage en zie wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.