Horecazaken starten met bezorgen door Covid-19

Door de nieuwe maatregelen van de overheid zijn sinds zondag 43.000 horecazaken, waarvan 35.500 eetgelegenheden, gesloten voor hun gasten. Het is voor deze gelegenheden wel toegestaan om hun eventuele afhaal- en bezorgdiensten voort te zetten. Daarmee ziet de traditionele horeca, die voorheen nog niet actief was in deze markt, een kans hun zaak deels draaiende te houden.

Bezorging in Nederland
Per 7 maart 2020 waren ongeveer 25% van de Nederlandse eetgelegenheden actief in de bezorgmarkt, blijkt uit cijfers van foodservice databureau Datlinq. In totaliteit zijn dat ruim 9.000 eetgelegenheden. Afhalen kon toen al bij ruim 17.000 eetgelegenheden. Op dit moment is nog minder dan 20% van de cafetaria’s en traditionele restaurants actief in bezorging dus de verwachting is dat dit percentage de komende weken snel oploopt.

Van Sterrenrestaurant tot Hotel
Sterrenrestaurants als RIJKS in Amsterdam en Monarh in Tilburg zijn deze week direct na de maatregelen gestart met bezorging. RIJKS doet dit via bekende platformen als Deliveroo en Ubereats. Monarh zet met eigen personeel een bezorgservice op, om zo Tilburg en Goirle te voorzien van een 4-gangen sterrendiner op locatie.
Ook van der Valk speelt snel in op de ontwikkelingen en begon dinsdag met bezorging via hun platform Valkthuis. Dit doet de hotelketen in eerste instantie met 6 hotels in onder andere Hoorn en Amersfoort.

Bezorging relatief vaker mogelijk in steden
De meeste bezorgrestaurants bevinden zich in de grote steden, maar liefst 30% van alle restaurants die bezorgen in Nederland bevinden zich in de 4 grote steden waarvan bijna de helft in Amsterdam. Bezorging is echter niet een fenomeen wat we alleen terug zien in de grote steden aangezien in de gemeenten Diemen, Huizen en Heerhugowaard in de top 5 gemeenten staan met de hoogste bezorgdichtheid.

Terug naar overzicht

Lees meer

Manager Key Accounts Datlinq Jasper

Hi there,

Onze Manager Key Accounts Jasper beantwoordt graag je vragen!