“Domino’s Pizza stoot McDonald’s van de troon als grootste fastfoodketen van Nederland”

Domino’s Pizza heeft de ambitie uitgesproken om de grootste fastfoodketen van Nederland te worden. Deze groeiambitie zorgt ervoor dat ze vanaf 2019 McDonald’s voorbijgaan in het aantal vestigingen. In dit artikel heeft Datlinq nog meer leuke veranderingen verzameld over de ketens in de foodservicemarkt. Hieronder vind je ze op een rijtje.

Fullservice

In het segment Fullservice zijn er ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 de meeste veranderingen waar te nemen. Wij hebben de opvallendste wijzigingen op een rijtje gezet:

Ondanks het feit dat de All-you-can-eat vestigingen niet zijn gestegen de afgelopen drie jaar, valt er wel een stijging te zien in het aantal á la carte restaurants van Sumo, die onder de naam Sumo Oriental vallen. Het verschil tussen Sumo en Sumo Oriental zit hem in de service, kwaliteit van het eten en de exclusiviteit van het interieur.

Deze verandering komt overeen met de trend dat een avondje uit eten gaan steeds meer een beleving wordt. Klanten vinden kwaliteitsvoedsel steeds belangrijker. Daarbij hebben klanten in de afgelopen jaren hogere verwachtingen gekregen van de service in restaurants. Deze trend valt ook op in de andere segmenten. Het segment Quickservice is daarvan een voorbeeld. Wanneer we kijken naar McDonald’s zien we ook dat deze keten meer Table Service aanbiedt in haar restaurants en het plan is om dit uit te breiden in de nabije toekomst.

Na het succes van La Cubanita hebben de oprichters besloten nog een keten op te richten: in 2014 werd Proeflokaal Bregje opgericht. Het is een franchiseformule geworden die zich richt op efficiëntie en kostenbesparing. Dat deze nieuwe keten een echt succes is, blijkt al meteen sinds de oprichting in 2014. De formule is in de periode van 2014-2017 gegroeid naar 16 outlets. In de laatste periode heeft deze groei doorgezet met momenteel 21 restaurants in Nederland als resultaat.

Logiesverstrekkers

Hampshire Hotel, één van de bekendste hotelketens in Nederland, heeft besloten te stoppen met de franchiseformule. De hotelmarkt is door de jaren heen zo veranderd, dat deze formule niet langer werkbaar is. In 2016 had de keten nog 56 hotels, maar in 2017 daalde dit aantal naar 47 en in 2018 daalde dit aantal nog eens met 12 hotels. Momenteel heeft Hampshire nog 35 actieve hotels in Nederland. De reden voor het stopzetten van de franchiseformule zit hem in het feit dat Hampshire Hotels meer de focus wil leggen op hotels die van Hampshire zelf zijn. Hierbij zal de keten zich richten op het scherper positioneren van het merk en het verhogen van de kwaliteit. Hampshire is voornemens uiterlijk 2020 al zijn franchiseformules te hebben afgestoten.

Ook een andere hotelketen heeft sinds het eerste kwartaal van 2017 minder vestigingen. Golden Tulip verkeert al jaren in financieel weer en als gevolg daarvan is het aantal hotels in 2017 opnieuw met vijf vestigingen afgenomen. Als gevolg van deze daling heeft Golden Tulip besloten zijn strategie te wijzigen en te starten met het implementeren van een nieuwe merkstrategie. Deze strategie is voor een deel gebaseerd op de wensen en behoeften van de millennials, de doelgroep van de toekomst. Door middel van het uitvoeren van een grootschalig consumentenonderzoek, zal Golden Tulip een aantal zaken aanpassen naar de wensen van de millennials. Hier zijn self-check-in service, flexibele ontbijttijden en een andere inrichting met banken en inloopdouches in de hotelkamer een voorbeeld van.

Het komt erop neer dat Golden Tulip de feel en look meer gaat aanpassen voor deze doelgroep bijvoorbeeld overal banken, een inloopdouche, gratis en vrije toegang tot het wifi-netwerk te implementeren in elke kamer.

Quickservice

Globaal valt te zien dat de Quickservice een groei in het aantal outlets heeft doorgemaakt. Bij bijna elke keten zijn er dit jaar meer vestigingen bijgekomen. De meest opvallende veranderingen binnen Quickservice zijn:

Bram Ladage stampt ketens uit de grond alsof het paddenstoelen zijn! In het afgelopen jaar heeft de populaire snackbar, afkomstig uit Rotterdam, zeven extra snackbars geopend. De groei wordt veroorzaakt door de nieuwe ‘luxe’ snackbarketen Bram’s Gourmet Frites. Bram Ladage is van plan  om deze keten te laten groeien naar 100 vestigingen in de komende vijf jaar.

Bram’s Gourmet Frites en Bram Ladage verschillen aanzienlijk van elkaar. Bram’s Gourmet Frites is s het luxe broertje van Bram Ladage, waar je naast de vers gesneden friet niet alleen een frikandel speciaal kunt bestellen, maar ook Aziatische gemarineerde kippendij of pulled pork met truffelmayonaise. Het plan voor de groei van de luxe snackbarketen is een gevolg van de trend die we beschreven in het segment Fullservice. Hier valt te zien dat mensen tegenwoordig hogere verwachtingen hebben van het eten buitenshuis.

Papa John’s heeft nu echt zijn intrede gedaan in Nederland! In 2016 werd de eerste Papa John’s vestiging in Nederland geopend in Amsterdam. De van oorsprong Amerikaanse pizzaketen heeft op plant in 2018 de opening van 11 nieuwe locaties in Nederland.

De cijfers in Data Outletlaten ook zien dat meerdere Amerikaanse ketens het (opnieuw) gaan proberen in Nederland. Dat geldt bijvoorbeeld voor Dunkin’ Donuts die na zestien jaar afwezigheid weer opnieuw vestigingen opent. Dit geldt eveneens voor de Pizza Hut en TGI Friday’s. Daarnaast heeft Taco Bell in 2017 ook vestigingen geopend in Nederland. Al deze ketens hebben grootse plannen voor ons land. Zo wil Dunkin’ Donuts 25 Nederlandse vestigingen openen in de komende vijf jaar. Taco Bell wil zelfs 50 restaurants openen de komende tien jaar.

Een andere zeer bekende Amerikaanse pizzaketen, Domino’s Pizza, heeft ook de grootse plannen voor de nabije toekomst. Op dit moment hebben zij 250 vestigingen, maar zij hebben de ambitie uitgesproken dit jaar ruim 100 vestigingen te openen in de Benelux. Met dit aantal zullen ze McDonald’s overtreffen als grootste fastfoodketen in Nederland.

Ben je nieuwsgierig naar meer cijfers over de verschillende formules in Nederland? Houdt dan onze kanalen in de gaten voor meer updates!

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!