Veranderingen In De Cola Markt 2019

Cola is al decennialang de meest populaire frisdrank, zowel in de horeca als in de retail. Veranderingen in deze markt zijn dan ook altijd opvallend. In dit artikel praten we je bij over de meest recente trends, afkomstig uit onze Market Monitor.

Aantal Locaties Dat Geen Cola Serveert Neemt Toe

Coca Cola is al jaar en dag het bedrijf met het grootste distributieaandeel in de horeca markt. Ook in het afgelopen jaar zijn ze weer als de grote winnaar uit de bus gekomen op het gebied van groei in distributie. Grote concurrent Pepsi is daarentegen gekrompen in distributie, terwijl de kleinere merken zoals Fritz-Kola en Fentimans stabiel blijven.

 

Het meest opvallende uit de data is echter dat het aantal horeca locaties dat helemaal geen cola serveert gegroeid is in het afgelopen jaar. Wanneer we hier verder op in zoomen, zien we dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt door een krimp in distributie bij Lunchrooms en Fast Casual Restaurants. Bij Bar/Cafés neemt het distributieaandeel van cola in zijn algemeenheid juist toe.

Suikerloze Cola Groeit Ten Koste Van Light Cola

Ook in de Cola Light markt zijn er de laatste tijd opvallende veranderingen geweest. We zien dat de suikerloze varianten van cola, voor alle merken, een groei hebben meegemaakt in distributieaandeel. Ook hier wint Coca Cola met hun merk Zero, maar met Cola Light leveren ze  juist in wat betreft distributie.  Pepsi heeft weliswaar minder distributiegroei meegemaakt met hun suikerloze variant Pepsi Max, maar ze hebben ook minder krimp gezien met hun Pepsi Light.

 

Volg de distributie van jouw merk

De informatie in dit artikel is afkomstig van onze Market Monitor. Naast de non-alcoholische markt meten wij ook de distributie van de biermarkt, de koffiemarkt en de fastservicemarkt tot op locatieniveau. Ben je benieuwd naar wat wij allemaal weten over jouw markt? Kom dan langs op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een berichtje naar info@datlinq.com.

Rooftop sessions

Je bent van harte welkom op onze Rooftop Session op 13 juni 2019 over frisdrank & sappen. In deze sessie praten we je bij over de trends en ontwikkelingen in deze categorie. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!