Veranderingen in de detailhandel food

De afgelopen jaren is het detailhandel food landschap enorm veranderd. Gevestigde namen zijn uit het straatbeeld verdwenen en nieuwe ketens schieten als paddenstoelen uit de grond. Nu het derde kwartaal begonnen is, is het tijd om de balans op te maken. Zijn er in 2018 veel veranderingen in de detailhandel food op te merken? We zetten een aantal opvallende veranderingen voor je op een rijtje!

Detailhandel Food

Een van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is crowdfunding. Dit is een manier om projecten op een alternatieve wijze te financieren. De hippe snoepwinkel Jamin maakt gebruik van deze vorm van publieksfinanciering. In de afgelopen drie jaar zijn er middels crowdfunding dertien winkels geopend. Ook natuurwinkel Odin heeft middels crowdfunding nieuwe vestigingen gefinancierd. Sinds 2017 zijn er vier nieuwe winkels geopend.

Holland & Barrett, voorheen de tuinen, is de afgelopen twee jaar flink gegroeid. In het tweede kwartaal van 2016, had de natuurwinkel 144 vestigingen. Momenteel ligt dit op 193 winkels en richt de keten zich op ‘Click & Collect’ en ‘Order in Store’. De verwachting is dat er dit jaar in de Benelux nog 25 winkels geopend worden.

Een andere opvallende groei is die van de Alexanderhoeve kaas & noten, dat maar liefst 30 vestigingen heeft overgenomen van De Kaasspecialist en Zuivelland. Zij zijn met 55 aangesloten vestigingen nu de grootste partij in de categorie ‘zuivel-/kaas-/noten speciaalzaak’.

Een leuke franchise formule om in de gaten te houden is Kippie. Zij leveren producten zoals grill hapjes en maaltijden in een Kippiepan, die kan worden aangesloten op netstroom om de inhoud op te warmen. Met een groei van 8 winkels hebben zij inmiddels al 47 vestigingen, de meeste in het westen van het land.

Supermarktbranche

Ook in de supermarktbranche is er het afgelopen jaar veel veranderd. Zo is de Spar flink gegroeid en willen zij deze groei doorzetten door zich, o.a. in Amsterdam, meer te richten op de gemaks supermarkten. Daarnaast nemen zij de winkels van ‘Attent, Super in de buurt!’ en ‘Attent, Super op vakantie!’ over.

Verwacht wordt dat de Coop en Jumbo dit jaar flink zullen groeien. Dit komt omdat Emté alle vestigingen aan bovengenoemde supermarkten heeft verkocht. De Jumbo zal zich de komende tijd ook op de CityStores richten. Momenteel zijn er in vier grote steden CityStores te vinden en het bestuur wil dit aantal uitbreiden naar 10.

Aldi heeft altijd een ‘goedkoop’ imago gehad. Dit jaar willen zij dat veranderen door zich te vernieuwen en de winkels een luxere uitstraling te geven. Dit doen zij aan de hand van het Aniko 1.1 concept. Dit kan interessant worden in de concurrentiestrijd met Lidl. Laatstgenoemde groeide dit jaar sterk in omzet en is de afgelopen jaren aan de winnende hand geweest.

Het aantal winkels van Albert Heijn is gelijk gebleven, omdat zij 35 nieuwe vestigingen geopend hebben maar er ook 35 gesloten zijn. Ook zij zien de trend naar gemak bij de consument, onder andere door een groei in maaltijdpakketten.

Data Outlet

Zoals deze trends hebben we er nog veel meer! Ben je benieuwd naar de veranderingen in jouw branche? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Data Outlet in kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!